President Trump overweegt om video-app TikTok te verbieden, zegt hij in een interview.

Daarmee herhaalt hij de woorden van Mike Pompeo. De redenering van Trump was echter iets anders dan de redenen die zijn minister van Buitenlandse Zaken gaf.

Pompeo zei dat de Verenigde Staten zich zorgen maken over de vraag of TikTok een gevaar voor de nationale veiligheid zou kunnen zijn. TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance.

Trump impliceerde echter dat een verbod op TikTok een manier is om China te straffen voor het coronavirus.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat hij overweegt om de populaire videoapp TikTok te verbieden. Zijn opmerkingen volgen op soortgelijke opmerkingen van de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

Pompeo vertelde Fox News maandag dat de regering overwoog om TikTok te verbieden vanwege zorgen over privacy en de nationale veiligheid. Trump lijkt een verbod echter meer als een ‘vergelding’ voor de coronapandemie te zien.

“Het is iets waar we naar kijken, ja,” zei Trump toen hij gevraagd werd naar een mogelijk verbod. “Het is een groot bedrijf”, zei hij.

Daarna vervolgde hij met opmerkingen over de wereldwijde pandemie. “Wat er in China is gebeurd met dit virus, wat ze dit land en de hele wereld hebben aangedaan is schandalig.”

Trump voegde daaraan toe dat het verbieden van TikTok "een van de vele" opties was die hij overweegt om China te straffen voor het coronavirus.

De Amerikaanse president noemde het coronavirus herhaaldelijk "het Chinese virus". In maart verdedigde hij die uitspraak nog.

TikTokkers claimden Trump-rally verpest te hebben

Bij Fox vertelde Pompeo dat een eventueel verbod draait om de vraag of TikTok particuliere gebruikersgegevens aan de Chinese overheid heeft overhandigd. TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance, dat zijn hoofdkantoor in Beijing heeft. Amerikaanse politici uiten al maandenlang hun bezorgdheid over de Chinese wortels van TikTok.

Voor president Trump kan de populariteit van de app echter weleens om een andere reden voor wrevel gezorgd hebben. Jonge activisten beweerden vorige maand via de app een actie op touw gezet te hebben waarmee ze Trumps comeback-rally in Oklahoma verpestten. Dat zouden ze hebben gedaan door zich in te schrijven voor tickets zonder op te komen dagen.

Een woordvoerder van TikTok verklaarde tegenover Business Insider: "TikTok wordt geleid door een Amerikaanse CEO, met honderden werknemers en belangrijke leiders op het gebied van veiligheid, beveiliging, product- en overheidsbeleid in de Verenigde Staten."

"We hebben geen hogere prioriteit dan het promoten van een veilige en beveiligde app-ervaring voor onze gebruikers. We hebben nooit gebruikersgegevens verstrekt aan de Chinese overheid, en zouden dat ook niet doen als we daarom gevraagd werden."

TikTok wist in mei de streamingbaas van Disney, Kevin Mayer, weg te kapen. Dat wordt alom gezien als een poging de Amerikaanse wetgevers en consumenten gerust te stellen.

Eind juni werd TikTok samen met nog 58 andere Chinese apps verboden in India. Dat verbod volgde op een politieke escalatie na een grensgeschil tussen India en China eerder die maand.

LEES OOK: Video-app TikTok is méér dan filmpjes met dansjes – dit moet je als professional weten over marketing via social video