De Chinese video-app TikTok is in coronatijd alleen maar populairder geworden.

TikTok wordt niet alleen voor korte sociale video’s ingezet: ook voor persoonlijke en professionele marketing is de app relevant.

eMarketer, onderdeel van Business Insider Intelligence, maakte een rapport over de ontwikkeling van marketing op social video in 2020.

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de Chinese video-app TikTok. Op het sociale medium draait het allemaal om het bekijken en plaatsen van korte video’s, vaak voorzien van dansjes. Dit alles is uitermate populair bij Gen Z.

De app was voor Covid-19 al populair, maar nu we en masse thuiszitten en op zoek zijn naar vermaak is het aantal unieke bezoekers van TikTok in de VS tussen januari en maart met ruim 48 procent (!) gestegen.

Of je het nu leuk vindt of niet, digital video is een onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Niet alleen als amusement, maar ook voor zakelijke doeleinden. Kijk alleen al naar het feit dat je als professional gedwongen wordt om via online video en beeldbellen contact te hebben met je collega’s.

TikTok voor persoonlijke en professionele marketing

In coronatijd blijkt TikTok soms zelfs een concurrent voor LinkedIn op het gebied van recruitment. Neem de Amerikaan Benji Bezemer – online bekend als @Bonjee. Hij is een data-analyst uit Panama die onlangs zijn baan verloor dankzij Covid-19-bezuinigingen.

Bonjee had moeite om aan potentiële werkgevers zijn onderscheidende vaardigheden over te brengen. "Ik moest creatief zijn," schrijft hij op Medium. "Ik zat vast op mijn kamer. Een vreselijke situatie met nul mogelijkheden om een inkomen te verdienen. Ondertussen werd LinkedIn overspoeld met mensen met veel betere cv's die naar dezelfde banen zochten."

Bonjee had niet direct een gameplan, maar wist dat digital video een sterke engagement heeft. Zeker nu veel mensen uit pure quarantine-verveling veel video's op social kijken. Bonjee maakte een TikTok-video met veel zelfspot om zo zijn talenten over te brengen en hopelijk de aandacht van potentiële werkgevers te trekken.

Zijn marketingactie bleek succesvol: de video ging viraal, kreeg 14.800 likes en 192 comments. Maar belangrijker: binnen twee dagen had hij een fulltime baan.

@bonjee

Someone hire me plz 🥺 👉👈 ##hirebonjee ##hireme ##job ##garyvee ##fired ##foryoup ##feature

♬ original sound - bonjee

De vraag is natuurlijk: is dit een op zichzelf staand geval óf inderdaad een goede manier voor de gemiddelde werkzoekende om zichzelf in de kijker te spelen?

Het laat in ieder geval zien dat de coronacrisis verandering brengt in de manier waarop mensen contact zoeken - persoonlijk én professioneel.

eMarketer, onderdeel van Business Insider Intelligence, maakte een gedetailleerd rapport over marketing op TikTok. Het onderzoek biedt inzicht in de rol van video voor de rest van 2020.

Wil jij weten welke impact TikTok zou kunnen hebben op jouw organisatie? Download hier het rapport over Marketing on TikTok.