De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft in de rechtbank in New York gezegd niet schuldig te zijn aan 34 aanklachten tegen hem. Het gaat om het vervalsen van zakelijke documenten rond het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels in 2016. Trump ontkent en noemt de rechtszaak een “heksenjacht”.

NBC News schrijft dat het om zwijggeld aan twee vrouwen gaat. Het betalen van zwijggeld is op zichzelf niet strafbaar in de Verenigde Staten, maar de manier waarop dat administratief is verwerkt zou dat volgens Amerikaanse media wel zijn. Het zou ook om een overtreding van de regels voor campagnegeld gaan.

De tweede vrouw is waarschijnlijk Karen McDougal, een voormalig Playboymodel met wie Trump een affaire zou hebben gehad. De New Yorker schreef in 2018 dat Trump haar in 2016 150.000 dollar zwijggeld heeft betaald.

Trump is de eerste Amerikaanse president die gearresteerd is

Dinsdag meldde Trump zich bij een rechtbank in New York om daar gearresteerd en vervolgens voorgeleid te worden. Hij is de eerste Amerikaanse president die in een strafzaak is gearresteerd.

De ex-president kwam vanuit Trump Tower in een konvooi met politiebegeleiding naar de rechtbank. Tijdens de rit noemde hij op zijn social medium Truth Social de tocht naar de rechtbank surrealistisch: "Ze gaan me arresteren. Ik kan niet geloven dat dit in Amerika gebeurt."

Bij de rechtbank werd de strijdvaardige Trump opgewacht door honderden demonstranten. Hij stak zijn vuist in de lucht. Zowel voor- als tegenstanders van de voormalige president hadden zich verzameld voor het gebouw. De critici hadden spandoeken bij zich met teksten als "Trump liegt altijd" en "sluit hem op", terwijl voorstanders Trump-petjes, Amerikaanse vlaggen en teksten als "Trump won" bij zich dragen.

Ook een aantal Republikeinse afgevaardigden lieten hun gezicht zien bij de protesten in het park voor de rechtbank.

Trump's team verkoopt T-shirts met nep 'mugshot'

Het campagneteam van Trump is in de tussentijd begonnen met de verkoop van T-shirts met Trumps 'mugshot', de politiefoto die bij arrestaties wordt gemaakt. Het is geen echte mugshot, maar een oude foto van Trump die bewerkt is alsof hij net is gearresteerd. Onder de foto staat "niet schuldig".

Zijn campagneteam stuurde vlak voor de arrestatie een mail rond waarin de verkoop van de shirts wordt aangekondigd. Mensen die minstens 47 dollar (43 euro) doneren aan Trumps campagne om in 2024 weer president te worden krijgen het T-shirt toegestuurd.

Trump: rechtszaak is vorm van inmenging in verkiezingen

Trump vloog na afloop van de procedure in New York terug naar zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida, waar hij een toespraak hield voor een groep aanhangers. Hij beschreef de rechtszaak tegen hem als een "inmenging in de verkiezingen". Ook bepleitte hij wederom zijn onschuld. "Mijn enige misdaad is het onbevreesd verdedigen van onze natie tegen degenen die haar willen vernietigen", zei hij tegen zijn aanhangers.

"Ik had nooit gedacht dat zoiets in Amerika zou kunnen gebeuren", zei Trump, verwijzend naar de aanklachten, en betreurde dat het land onder Democratisch leiderschap ten onder gaat.

Volgens de oud-president is zijn strafrechtelijke vervolging een poging van zijn politieke tegenstanders om hem uit te schakelen voor de presidentsverkiezingen van 2024, waarvoor hij formeel kandidaat is. "Ons rechtssysteem is wetteloos geworden", stelde Trump. "We zijn een natie in verval. En nu willen deze radicaal-linkse gekken (de Democraten) onze verkiezingen beïnvloeden met de hulp van gerechtelijke instanties. Dat kunnen we niet toestaan."

Officier van justitie Alvin Bragg heeft Trump in 34 aanklachten beschuldigd van het vervalsen van zakelijke documenten. In zijn speech in Florida noemde Trump Bragg een "mislukkeling".

LEES OOK: De foto die de politie van Donald Trump maakt bij zijn voorgeleiding, wordt niet vrijgegeven – behalve als Trump z’n ‘mugshot’ zelf deelt