• Donald Trump staat er in belangrijke ‘swing states’ veel beter voor dan Joe Biden, blijkt uit een nieuwe peiling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van The New York Times.
  • Nu de terugkeer van Trump in het Witte Huis een reëel scenario wordt, rijst de vraag wat dat gaat betekenen op het internationale toneel.
  • Zo heeft Trump weinig op met de NAVO, denkt hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur te kunnen beëindigen en zou hij de handelsrelaties met China nog meer op scherp kunnen zetten.
  • Lees ook: 5 familieleden van Donald Trump zijn betrokken bij zijn nieuwe verkiezingscampagne — en 5 anderen houden zich er verre van

ANALYSE – Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden in de Verenigde Staten, dan zou Donald Trump makkelijk winnen van zittend president Joe Biden in zogenoemde ‘swing states’, blijkt uit een nieuwe peiling van The New York Times en Siena College. Het gaat hier om Amerikaanse staten waarbij de verdeling tussen Republikeinen en Democraten dicht bij elkaar ligt.

In vijf van zes ‘swing states’ die Biden bij de vorige verkiezingen won, gaat Trump nu aan de leiding, volgens de peiling. Maar liefst 71 procent van de kiezers geeft aan de 80-jarige Biden te oud te vinden, terwijl maar 39 procent van de kiezers datzelfde zegt van Trump, die de 3,5 jaar minder oud is.

Nu de terugkeer van Trump in het Witte Huis een reëel scenario begint te worden, rijst de vraag wat dat kan betekenen op het internationale toneel. Zo heeft de oud-president weinig op met de NAVO, denkt hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur te kunnen beëindigen en zou hij olie op het vuur kunnen gooien bij de handelsoorlog met China.

Business Insider zet op een rij wat Oekraïne, Rusland, de NAVO, de EU en China kunnen verwachten als Donald Trump volgend jaar opnieuw tot president van de Verenigde Staten wordt verkozen.

1. Oekraïne en Rusland: Trump zegt de oorlog in één dag te kunnen beëindigen

Donald Trump zei begin dit jaar dat hij de “snel escalerende oorlog in Oekraïne een tragische verspilling van mensenlevens” vindt en dat hij “de gruwelijke oorlog met 24 uur onderhandelen” zou kunnen beëindigen, als hij president zou zijn.

Trump baseerde die inschatting op wat hij zijn "geweldige persoonlijke relaties" met Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky noemt.

"Ik ken Zelensky heel goed en ik ken Poetin heel goed, zelfs nog beter. En ik had met beiden een hele goede relatie", lichtte hij in mei toe aan Fox News. "Ik zou tegen Zelensky zeggen dat het genoeg is. Je moet een deal sluiten. En ik zou tegen Poetin zeggen dat we Zelensky heel veel gaan geven, als hij geen deal sluit. We gaan Oekraïne meer geven dan ze ooit hebben gehad, als we zouden moeten. Ik zou de deal in één dag rond hebben. In één dag."

Zelensky zei afgelopen weekend dat Trump de oorlog helemaal niet zou kunnen managen en nodigde hem uit naar Oekraïne te komen. "Voormalig president Trump zei het in 24 uur te kunnen regelen de oorlog te kunnen beëindigen, wat kan ik daarover zeggen?", zei Zelensky tegen NBC News. "Hij is heel erg welkom. President Biden was hier en ik denk dat hij een aantal zaken heel goed begreep, die je alleen kan begrijpen als je hier bent. Dus ik nodig president Trump uit. Ik zou dan 24 minuten nodig hebben om hem uit te leggen dat hij deze oorlog helemaal niet kan managen. Hij kan geen vrede brengen en dat komt door Poetin."

Experts denken dat Poetin heel erg hoopt dat Trump de verkiezingen wint. "Een presidentschap van Trump zal slecht nieuws zijn voor Oekraïne. We moeten de kans dat dit conflict tegen die tijd niet is opgelost, serieus nemen", zei historicus Simon Miles, die is gespecialiseerd in de politieke relatie tussen de VS en Rusland, eerder tegen Insider.

Foto: Kyle Mazza/TheNews2 /ANP
Foto: Kyle Mazza/TheNews2 /ANP

Trump zou de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne stop kunnen zetten en bovendien ook grenzen kunnen gaan stellen aan welke in de VS gemaakte wapens Europese landen uit hun eigen voorraden aan Oekraïne kunnen leveren. 

"Poetin wil waarschijnlijk wachten op de Amerikaanse verkiezingen en zal proberen die te beïnvloeden, in de hoop dat dit zal leiden tot minder steun voor Oekraïne", zegt Miles. "Dat zal niet het einde betekenen voor Oekraïne, maar het zal ongetwijfeld het karakter van het conflict veranderen."

2. NAVO: Trump blijft dreigen met intrekken steun VS

Donald Trump heeft weinig op met de NAVO. Hij dreigde tijdens zijn presidentschap meerdere malen het militaire bondgenootschap te verlaten, dreigde lidstaten die te weinig bijdroegen met handelsacties en stelde voor om de norm voor de bijdrage van landen op te schroeven van 2 procent van het nationaal inkomen naar 4 procent.

Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton zei vorig jaar dat de kans groot was geweest dat Trump daadwerkelijk met de NAVO had gebroken, als hij een tweede termijn zou hebben gekregen.

Volgens verschillende Amerikaanse media is Trump ook nu bezig met de vraag hoe hij de VS terug kan trekken uit het militaire bondgenootschap, als andere lidstaten van de NAVO niet aan zijn eisen voldoen. Hij wil dat alle lidstaten de defensie-uitgaven gaan verhogen en zou ook willen morrelen aan het principe dat een aanval op één lidstaat een aanval op allen is. Ook zou Trump volgens bronnen die het blad Rolling Stone sprak, geen "NAVO-liefhebbers" in de top van de staf van zijn tweede regering willen.

Tijdens zijn presidentschap zou Trump eens een lijst met kleinere NAVO-landen hebben voorgelezen waar de meeste Amerikanen volgens hem nog nooit van hebben gehoord. "Een Derde Wereldoorlog beginnen vanwege de soevereiniteit van die landen, zou onzinnig zijn", zou Trump toen hebben gezegd, volgens de bronnen van Rolling Stone.

Mogelijk krijgt Trump te maken met Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO, want de demissionair premier van Nederland zei vorige week wel in te zijn voor die baan. En Rutte is daar volgens Politico zelfs favoriet voor.

Tijdens het presidentschap van Trump gaf Rutte hem grotendeels gelijk met zijn kritiek dat veel lidstaten te weinig bijdragen: "Wie lid is van een club moet contributie betalen", zei Rutte in 2019. "We kunnen het niet leuk vinden, maar de tijd dat Europa voor een miniem bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon schuilen, is voorbij."

3. Europese Unie: Donald Trump is geen fan

Donald Trump is overduidelijk geen fan van de Europese Unie. Zo praat hij volgens CNN altijd enthousiast over de Brexit en zegt ook dat de EU is opgericht om "te profiteren van de Verenigde Staten".

De relatie met Europa liep tijdens zijn presidentschap de nodige averij op. Zo stelde Trump in 2018 importheffingen voor staal en aluminium uit de Europese Unie in. Hij prees ook landen die de eenheid van de EU ondergraven, zoals het Hongarije van Viktor Orbán. En hij noemde Brussel 'een hellhole'.

Trump beledigde in zijn jaren in het Witte Huis ook vrijwel alle Europese leiders, zowel op Twitter als tijdens persoonlijke ontmoetingen. Zo weigerde hij bijvoorbeeld de hand van Angela Merkel te schudden tijdens haar staatsbezoek aan de VS. Trump beledigde daarmee volgens voormalig NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer zowel Merkel zelf als heel Duitsland.

Politico vraagt zich dan ook af of Europa Trump 2.0 wel gaat overleven. "Trump is een nachtmerrie", zegt een Europese diplomaat die anoniem wil blijven tegen de politieke website. "Dit is niet iets waar je je echt op kunt voorbereiden."

Toch zegt voormalig Frans president François Hollande dat de EU zich wel degelijk moet gaan voorbereiden op de mogelijkheid dat "de slechtste kandidaat" wordt gekozen. Het scenario dat "de Verenigde Staten afstand gaan nemen van Europese zaken" wordt dan bijzonder actueel.

4. China: hernieuwde handelsoorlog?

Donald Trump was al direct bij zijn aantreden in januari 2017 duidelijk met zijn "America First". Al snel bestookten de economische grootmachten Verenigde Staten en China elkaar met importtarieven en andere handelsrestricties.

Trump zei dat "handelsoorlogen goed zijn en makkelijk om te winnen", maar de handelsdeal die hij in 2019 sloot met China heeft de Amerikaanse economie volgens de denktank Brookings serieuze schade toegebracht, zonder dat de economische zorgen zijn geadresseerd die ten grondslag lagen aan de handelsoorlog.

Donald Trump en zijn vrouw Melania tijdens een bezoek aan China in 2017.  Foto: Xie Huanchi Xinhua / eyevine
Donald Trump en zijn vrouw Melania tijdens een bezoek aan China in 2017. Foto: Xie Huanchi Xinhua / eyevine

Trump prees de Chinese president Xi Jinping in 2020 meerdere malen voor zijn aanpak van de coronapandemie (en beschuldigde China van "wereldwijde massamoord"). Tegelijk is de vraag of de handelsrelatie met China, die onder president Biden nauwelijks is verbeterd, met een terugkeer van Trump verder onder druk komt te staan.

Volgens CNN heeft hij een vierjarenplan om de invoer van essentiële goederen uit China af te schaffen, China ervan te weerhouden Amerika "op te kopen" en investeringen van Amerikaanse bedrijven in China te blokkeren. Trump wil vooral voorkomen dat belangrijke Amerikaanse infrastructuur voor energie, technologie, telecommunicatie en natuurlijke hulpbronnen in Chinese handen vallen.

LEES OOK: Zorgen van Amerikaanse kiezers over abortus en democratie kunnen Biden in ‘swing states’ een beslissend voordeel geven tegen Trump in 2024