President Donald Trump heeft dinsdag abrupt zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen.

Trump maakte het ontslag van Bolton via Twitter bekend en gaf aan dat hij sterk van mening verschilde met Bolton over een reeks van kwesties.

Kort na het bericht van Trump kwam Bolton zelf met een reactie. Daarin gaf hij aan dat hij maandag zelf al z’n ontslag had aangeboden. Maar dat Trump dat vooruit had geschoven.

Bolton is al de derde Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump. De twee hadden het al maanden met elkaar aan de stok over buitenlands beleid en veiligheidspolitiek.

John Bolton: havik die met Trump botste

Bolton geldt als een zeer agressieve beleidsman, die graag ingrijpt en zich radicaal opstelt in kwesties zoals Afghanistan, Iran, Noord-Korea en Venezuela. Trump is volgens waarnemers veel terughoudender en vindt ingrijpen in buitenlandse conflicten gauw veel te duur of totaal niet relevant.

De twee zouden volgens Amerikaanse media meer dan genoeg van elkaar hebben gekregen toen Trump Afghaanse Taliban naar Camp David (presidentieel buitenverblijf in Maryland) wilde halen.

Bolton was eerder ook al zichtbaar niet blij met Trumps 'topdiplomatie' met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Bolton is een veteraan op het gebied van buitenlands beleid en was ook een adviseur onder president George W. Bush. Hij wordt gezien als één van de drijvende krachten achter de oorlog tegen Irak aan het begin van deze eeuw.

Trump heeft nu al drie Nationale Veiligheidsadviseurs versleten. De eerste twee waren Michael Flynn en Herbert McMaster. Bolton trad in april vorig jaar aan.

LEES OOK: Trump’s adviseurs maken zich steeds meer zorgen om zijn mentale gesteldheid vanwege zijn grillige gedrag de laatste dagen