Vertrouwelingen en adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump maken zich steeds meer zorgen over zijn mentale gesteldheid, vanwege het onvoorspelbare gedrag van de president de afgelopen dagen.

“Niemand weet meer wat ze van hem kunnen verwachten”, zegt een voormalig medewerker van het Witte Huis tegen Business Insider, op basis van anonimiteit. “Zijn humeur kan zo omslaan naar aanleiding van een krantenkop of tweet. Voor je het weet ligt zijn agenda weer overhoop, omdat ie uit zijn dak gaat.”

Volgens bronnen die Business Insider sprak, zijn de adviseurs van de president met name bezorgd over zijn halsstarrige weigering om de erkennen dat een tweet van de president over orkaan Dorian onjuist was. Ze denken dat hij last heeft van stress over de verkiezingen in 2020 en de vertraging van de economische groei.

“Mensen zijn inmiddels gewend dat de president niet altijd de waarheid spreekt, maar de tweet waarin Trump stelde dat orkaan Dorian de staat Alabama zou bedreigen, was van een andere orde”, zegt een voormalig medewerker. “Hier bracht de president verkeerde informatie met betrekking tot een noodsituatie die gaande was.”

Afgelopen vrijdag ging Trump tekeer tegen media die kritiek leverden op zijn tweet over orkaan Dorian. Trump klaagde ook dat “deze onzin een andere president nooit is overkomen. Vier dagen van valse berichtgeving, en nog geen excuses.”

Lees ook: De orkaanfoto die Trump liet zien, had eerder geen zwart cirkeltje om Alabama

‘Hij gaat zienderogen achteruit’

De afgelopen dagen stuurde Trump al 15 tweets en liet hij landkaartjes zien om te bewijzen dat zijn oorspronkelijke tweet juist was, terwijl zijn bewering over de risico’s voor Alabama al was weerlegd door de National Weather Service. Hij toonde verslaggevers zelfs een kaart waarop de baan van de orkaan was veranderd, een actie die mogelijk illegaal is.

Lees ook op Business Insider

“Hij gaat zienderogen achteruit,” zegt een Republikeinse strateeg die regelmatig contact heeft met het Witte Huis tegen Business Insider.

Trump’s mentale gesteldheid bron van zorg

Anthony Scaramucci, voormalig hoofd communicatie van het Witte Huis, liet zich vrijdag ook uit over Trump’s gemoedstoestand.

“Ik denk dat de president mentaal achteruitgaat. En ik zeg dat niet omdat ik een politiek tegenstander ben of omdat ik hem verloochen. Ik kijkt slechts objectief naar wat er gebeurt,” aldus Scaramucci tijdens de Toronto Global Forum.

Het is niet voor het eerst dat er vragen opdoemen over Trump’s mentale gesteldheid en zijn geschiktheid voor het ambt. Het is zelfs een regelmatig terugkerend discussiepunt in het Witte Huis.

Dit werd bevestigd door een anonieme schrijver vorig jaar in de New York Times, die zei dat Trumps adviseurs vanwege het landsbelang regelmatig zijn opdrachten negeren.  In de boeken van Michael Wolff (“Fire and Fury: Inside the Trump White House”) en Bob Woodward (“Fear: Trump in the White House”) staan hierover gedetailleerde beschrijvingen.

Zo stelde Robert Mueller, de speciale aanklager die mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 onderzocht, dat pogingen van Trump om zijn onderzoek te dwarsbomen faalden, omdat zijn ondergeschikten niet deden wat de president vroeg.

Een medewerker van Trumps juridische team tijdens het Rusland-onderzoek vertelde aan Business Insider dat de publieke uitlatingen van Trump “niets voorstellen vergeleken met hoe hij is achter gesloten deuren.”

“Hij is als een stier die een rode lap ziet,” voegt deze bron toe. “Je kan gewoon niet tot hem doordringen. Je kan je plannen voor de dag in de prullenbak gooien, omdat je eigenlijk bezig bent met het oppassen op een vierjarige.”

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op een verzoek op commentaar.