Donald Trump geeft zichzelf donderdag aan in Georgia, waar hij verdacht wordt van verkiezingsinmenging. De oud-president liet op zijn sociale medium Truth Social weten dat hij zich bij de gevangenis in Fulton County zal melden voor zijn arrestatie.

Zijn aankondiging volgde kort op de mededeling van de rechter dat de borgtocht voor Trump is vastgesteld op 200.000 dollar (ruim 183.000 euro).

De borgsom moet uiterlijk vrijdagmiddag voldaan zijn. Trump zegt donderdag al naar de gevangenis te komen, waar hij naar eigen zeggen het slachtoffer is van “een heksenjacht van een radicaal-linkse officier van justitie”.

Het gebied rondom de instelling zal voorafgaand aan de komst van Trump in lockdown gaan. Medewerkers van de lokale politie in Fulton County zijn al bedreigd vanwege de zaak die tegen Trump dient, meldt CNN.

Trump wordt in Georgia vervolgd voor een crimineel complot om de uitkomst van de verkiezingen in zijn voordeel te veranderen. In een opname was te horen hoe hij na de verkiezingsuitslag van 2020 vroeg om "11.780 stemmen te vinden".

Onder zijn achttien medeverdachten bevinden zich prominente medestanders als oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

Trumps advocaten willen rechtszaak uitstellen tot 2026

De borgovereenkomst van Trump bevat een bepaling dat Trump "geen enkele handeling zal verrichten om een (...) medeverdachte of getuige in deze zaak te intimideren of om de rechtsgang op een andere manier te belemmeren". En: "Het bovenstaande omvat, maar is niet beperkt tot berichten op sociale media of het opnieuw plaatsen van berichten die door een ander persoon op sociale media zijn geplaatst."

Over de datum van het proces beslist de rechter op 28 augustus. Trumps advocaten hebben verzocht de rechtszaak pas in april 2026 te laten plaatsvinden, dus ruim na de verkiezingen van november 2024. De federale aanklager Jack Smith wil de zaak daarentegen op 2 januari 2024 laten beginnen.

LEES OOK: Donald Trump bezit voor zo’n half miljoen dollar aan crypto via een Ethereum-wallet: hij verdiende geld met verkoop van NFT-plaatjes