• Donald Trump en zijn vrouw Melania betaalden in de jaren dat ze in het Witte Huis zaten weinig tot geen inkomstenbelasting.
  • Dat blijkt uit zijn belastingaangiften van de periode 2017-2020, die op last van het Amerikaanse Congres zijn vrijgegeven.
  • Trump betaalde in het laatste volle jaar dat hij president van de Verenigde Staten was totaal geen inkomstenbelasting.
  • Lees ook: Hoe Donald Trump geiten gebruikt om miljoenen aan belasting te ontwijken

Oud-president Donald Trump en zijn vrouw Melania betaalden in de jaren dat ze in het Witte Huis zaten weinig tot geen inkomstenbelasting. Daartoe voerde het koppel tal van aftrekposten en zakelijke verliezen op, zo komt naar voren uit documenten die op last van het Amerikaanse Congres zijn vrijgegeven.

Trump betaalde in het laatste volle jaar dat hij president van de Verenigde Staten was totaal geen inkomstenbelasting. Het jaar daarvoor moest hij 134.000 dollar aftikken bij de fiscus. In 2018 ging het om 1 miljoen dollar en het jaar daarvoor was het 750 dollar.

Trump heeft altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken, terwijl dat al decennia gebruikelijk is voor presidenten en kandidaat-presidenten. Hij wilde geen details over zijn bezittingen en zakelijke activiteiten prijsgeven. Critici speculeren dat hij iets te verbergen heeft.

Na een jarenlange juridische strijd kreeg een parlementscommissie eind november zes jaar aan belastingaangiften van Trump van het ministerie van Financiën. Dinsdag besloot de commissie de documenten vrij te geven.

Uit de aangiften van 2017 tot en met 2020 lijkt een beeld naar voren te komen dat niet helemaal strookt met het imago van de supersuccesvolle zakenman die Trump beweert te zijn. Door in 2020 4,8 miljoen dollar aan verliezen van zijn bedrijven bij de belastingdienst op te voeren, kwam de uiteindelijke beschikking voor Trump en zijn vrouw Melania op nul dollar uit.

In 2017 gaf het echtpaar een negatief inkomen op van 12,9 miljoen en kwam de eindafrekening van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) uit op een aanslag van 750 dollar. Het jaar daarop verdienden ze volgens hun aangifte 24,3 miljoen, en in 2019 4,4 miljoen.

De plotselinge stijging van Trumps inkomsten in 2018 zijn grotendeels te verklaren door zijn verkopen van eigendommen en investeringen met een winst van 22 miljoen dollar. Maar in 2020 schoot Trump weer in de min, omdat zijn belangrijkste bedrijfsonderdelen - onroerend goed, golfbanen en hotels - jaar na jaar verlies blijven draaien. In totaal verloor Trump 60 miljoen dollar tijdens zijn presidentschap.

De parlementscommissie zet vraagtekens bij sommige aftrekposten die door de Trumps werden opgevoerd, waaronder een van 916 miljoen dollar. Commissieleden zeiden daarnaast dinsdag dat de belastingaangiften weinig gedetailleerd waren.

Democratische commissieleden vinden dat de IRS niet scherp genoeg heeft gecontroleerd of de aangiften ook klopten. De fiscus begon pas controles nadat Democraten in 2019 daar op hadden aangedrongen en meestal was er slechts één belastinginspecteur mee belast. Sommige aftrekposten die de president opvoerde werden niet nagelopen, aldus de commissie. De belastingdienst wil vooralsnog geen commentaar geven.

LEES OOK: Financieel directeur Trump Organization erkent schuld belastingfraude in ruil voor lagere straf