Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization heeft in de rechtszaal schuld erkend wegens belastingfraude. De 75-jarige Weisselberg, die sinds de jaren 80 werkt voor het onroerendgoedbedrijf van Donald Trump en diens familie, gaf in een deal met justitie toe dat het bedrijf jarenlang belastingen ontdook door hem en andere werknemers te belonen met extraatjes als huisvesting, privéonderwijs en auto’s die buiten de boeken werden gehouden.

Hij bekende schuld op alle vijftien punten van de openbaar aanklagers. Weisselberg gaf toe dat hij 1,76 miljoen dollar aan niet-aangegeven inkomsten had ontvangen en stemde ermee in om bijna 2 miljoen dollar aan achterstallige belastingen te betalen. De verwachting is dat hij vijf maanden celstraf krijgt opgelegd.

Trump is niet aangeklaagd in de zaak, maar The Trump Organization wel. “Weisselbergs schuldbekentenis maakt het veel gemakkelijker om de organisatie te veroordelen”, zegt hoogleraar en oud-aanklager Rebecca Roiphe. Weisselberg heeft ervoor getekend te getuigen tegen Trumps bedrijf. Dat riskeert boetes als het wordt veroordeeld.

The Trump Organization heeft hotels, golfbanen en vakantieverblijven over de hele wereld. Trump zette de aanklachten eerder weg als een “heksenjacht van de radicaal-linkse Democraten” en “gerechtelijk wangedrag”.

LEES OOK: Zo zou Donald Trump in theorie vanuit de gevangenis mee kunnen doen aan de presidentsverkiezingen en de VS kunnen regeren, volgens 9 deskundigen