• Donald Trump wil graag permanent wonen in zijn resort Mar-a-Lago in Florida, maar moet daarvoor wel toestemming krijgen.
  • Een juridisch adviseur van de stad Palm Beach heeft positief geadviseerd over een permanente vestiging van de ex-president op het resort.
  • Trump heeft in 1993 aan de gemeente Palm Beach beloofd dat hij niet zelf op de club Mar-a-Lago zou gaan wonen.
  • Zijn buren zitten niet te wachten op Trump en hebben bezwaar aangetekend bij de gemeente en de Amerikaanse geheime dienst.

De kansen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om permanent in zijn resort Mar-a-Lago te gaan wonen, nemen toe. Dat blijkt uit een memo in handen van The Washington Post.

In een memorandum van een juridisch adviseur van de stad Palm Beach, krijgt de gemeenteraad het advies om Trump toestemming te geven om in Mar-a-Lago te gaan wonen.

In 1993 ondertekende Trump een overeenkomst met de gemeenteraad om het bestemmingsplan van Mar-a-Lago, tot dan een residentie, te wijzigen in een privéclub. De advocaat van Trump beloofde destijds dat zijn cliënt daar niet zou gaan wonen. In de overeenkomst is opgenomen dat leden van de club daar maximaal 21 dagen per jaar in gastsuites kunnen verblijven.

Volgens The Washington Post is Trump sinds de inauguratie van Joe Biden op 20 januari bij stadsbestuurders in Palm Beach aan het lobbyen via zijn persoonlijke advocaat John B. Marion.

Druk op gemeente Palm Beach om Trump in Mar-a-Lago te laten wonen

Juridisch adviseur John C. Randolph van Palm Beach steunt nu het verzoek van Trump aan de gemeenteraad.

Formeel heeft de raad nog geen standpunt ingenomen over de vraag of ze de overeenkomst uit 1993, waarin Trump mondeling heeft toegezegd niet persoonlijk in Mar-a-Lago te gaan wonen, gaat handhaven.

Randolph beweert dat in die overeenkomst niet specifiek wordt geformuleerd dat Trump daar niet permanent mag wonen.

De twee juristen Marion en Randolph hebben de afgelopen maand met elkaar gepraat over de argumentatie die ze willen hanteren om aan te tonen dat Trump in Mar-a-Lago mag wonen. Die gaat vooral in op de regels van de gemeente Palm Beach. Die staan in principe toe dat werknemers in privéclubs mogen wonen.  

Donald Trump zou als directeur van de BV die Mar-a-Lago exploiteert, een "bonafide werknemer" zijn, zo valt te lezen in een brief van zijn persoonlijke advocaat Marion die The Washington Post heeft ingezien.  

"Niets dat mogelijk is gezegd door Trump voordat de overeenkomst uit 1993 werd ondertekend, is relevant", schrijft Marion in zijn brief aan jurist Randolph van de gemeente Palm Beach. De brief benoemt ook dat Trump een "eigenaarssuite" gebruikt en geen "gastsuite."

In de memo aan de gemeenteraad, dat ook in handen is van The Washington Post, zegt juridisch adviseur Randolph: "Bij afwezigheid van specifieke beperkingen die de voormalige president Trump verbieden om in de club te verblijven, lijkt het erop dat het bestemmingsplan hem toestaat om in de club te wonen." 

Buren nemen juridische stappen

De buren van Trump in Mar-a-Lago hebben eerder al juridische stappen genomen om te voorkomen dat hij permanent naar het resort verhuist, zo meldde The Washington Post eerder.

Die buren, de famile DeMoss, hebben een klacht naar de gemeente Palm Beach en de Amerikaanse geheime dienst gestuurd. Ook zij verwijzen naar de overeenkomst uit 1993 die de woning tot privéclub heeft verklaard. 

In de brief vragen de buren aan ambtenaren van Palm Beach of de lokale autoriteiten Trump op de hoogte kunnen stellen dat hij helemaal niet in Mar-a-Lago mag wonen om zo een "gênante situatie" te vermijden, waarbij de voormalig president uit zijn verblijfplaats in Mar-a-Lago zou worden gezet.

De gemeenteraad van Palm Beach zou het permanente verblijf van Trump komende week dinsdag al kunnen bespreken.

LEES OOK: Trumps toekomstige buren nemen juridische stappen om hem weg te krijgen uit Mar-a-Lago