Na achttien maanden, interviews met meer dan duizend getuigen en de bestudering van meer dan één miljoen pagina’s aan documenten is er een definitief eindrapport over de bestorming van het Capitool.

De Amerikaanse parlementscommissie die onderzoek deed naar de gebeurtenissen op 6 januari 2021 publiceerde donderdag het 845 pagina’s tellende eindrapport.

Eerder deze week werd al een samenvatting – van 154 pagina’s – gepubliceerd en adviseerde de commissie om oud-president Trump strafrechtelijk te laten vervolgen vanwege de bestorming van het Capitool. Daarover is ook het eindrapport duidelijk: al het bewijs wijst in één richting en dat is “dat de voornaamste veroorzaker van 6 januari één man is, oud-president Trump”, schrijft The New York Times.

De Democratische toppolitica Nancy Pelosi heeft het voorwoord van het eindrapport voor haar rekening genomen. “Onze democratische instellingen zijn slechts zo sterk als de inzet van degenen aan wie hun zorg is toevertrouwd”, schrijft zij daarin. De acht daaropvolgende hoofdstukken zijn volgens de Britse krant The Guardian “een van de meest vernietigende officiële portretten van een president in de Amerikaanse geschiedenis”.

Trump heeft gedurende het hele onderzoek de commissie tegengewerkt. Hij spreekt van een "heksenjacht", bedoeld om hem niet terug te laten keren als president.

LEES OOK: Trumps belastingaangifte openbaar: in 2020 betaalde de oud-president nul inkomstenbelasting