De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet worden vervolgd voor zijn rol rond de bestorming van het parlementsgebouw het Capitool in Washington begin vorig jaar door Trump-aanhangers. Dat vindt een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement.

De commissie adviseert justitie strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen Trump. Het is de eerste keer dat het parlement zoiets doet, melden Amerikaanse media.

De speciale commissie, die maandenlang onderzoek deed naar de aanval op het Capitool, beschuldigt de Republikeinse ex-president onder meer van samenzwering en het bijdragen aan een opstand.

Die aantijging kan een obstakel gaan vormen voor het streven van Trump opnieuw president te worden, omdat opstandelingen volgens de grondwet geen overheidsfunctie mogen uitoefenen. Vicevoorzitter Liz Cheney, zelf Republikein, noemde Trump “ongeschikt voor welk ambt dan ook”.

Het Capitool werd op 6 januari 2021 bestormd door aanhangers van toenmalig president Trump, die de verkiezingen twee maanden eerder had verloren. Hij had zijn volgers opgeroepen zich tegen de uitslag te verzetten, die op dat moment door het parlement werd bekrachtigd. Bij de ongekende stormloop, die als aanval op de democratie wordt gezien, vielen meerdere doden.

De commissie pleit ook voor de vervolging van enkele vertrouwelingen van Trump.

LEES OOK: Donald Trump stelt zich opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap