• Donald Trump heeft waarschijnlijk deze zomer niet genoeg geld meer om al zijn juridische kosten te dekken, schrijft persbureau Bloomberg.
  • De voormalige president van de Verenigde Staten zit opgescheept met aanzienlijke advocatenkosten in vier zaken waarin hij terechtstaat.
  • Trump kreeg afgelopen weekend te horen dat hij liefst 355 miljoen dollar moet betalen vanwege boekhoudfraude bij zijn bedrijf Trump Organization.
  • Lees ook: Donald Trump moet boete betalen van ruim $350 miljoen en mag 3 jaar niet voor bedrijf in New York werken

Voormalig president Donald Trump heeft waarschijnlijk deze zomer niet meer genoeg geld om de juridische kosten voor alle rechtszaken tegen hem te betalen, schrijft persbureau Bloomberg.

Door de vele rechtszaken die tegen hem lopen, was Trump afgelopen jaar liefst 51 miljoen dollar kwijt aan juridische kosten. Ook heeft hij een bedrag van 23,5 miljoen dollar gereserveerd voor de betaling van zijn advocaten, maar die geldstroom zal waarschijnlijk al in juli opdrogen, aldus Bloomberg.

Trump zou weleens gedwongen kunnen worden tot minder ideale opties om zijn juridische kosten te dekken. Zo zou Trump met de pet rond kunnen gaan bij het Republikeins Nationaal Comité (RNC). Dit orgaan van de Republikeinse partij is onder meer verantwoordelijk voor de campagnefinanciering en de verkiezingsstrategie.

Nikke Haley, de belangrijkste concurrent van Trump bij de huidige Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap, hintte er eerder op dat Trump mogelijk een beroep wil doen op de partijkas van de Republikeinen. “Ik wil niet dat het RNC zijn juridische financieringsfonds wordt. Ik wil niet dat het RNC zijn spaarvarken voor persoonlijke rechtszaken wordt”, zei op de tv-zender CNN. “We zagen al hoe hij 50 miljoen dollar aan campagnecontributies uitgaf aan zijn persoonlijke rechtszaken.”

De oud-president zou er ook voor kunnen kiezen om meer fondsen die kleine donateurs aan zijn politieke actiecomité Save America schonken, te gebruiken voor zijn rechtszaken, aldus Bloomberg. Geld van dit actiecomité, dat donaties van maximaal 5.000 dollar accepteert, zet Trump al deels in om zijn juridische kosten te dekken, blijkt uit het onderzoek.

Trump beweerde afgelopen jaar dat hij 400 miljoen dollar aan contanten tot zijn beschikking heeft. Dat bedrag lijkt grotendeels als sneeuw voor de zon te verdwijnen, nu Trump afgelopen weekend in New York een boete van 355 miljoen dollar kreeg opgelegd in de zaak rond boekhoudfraude bij zijn bedrijf Trump Organization.

Tel daarbij op de 83 miljoen dollar die Trump aan schrijfster E. Jean Carroll moet betalen vanwege smaad en Trump zou wel eens snel een liquiditeitsprobleem kunnen hebben.

Trump moet mogelijk vastgoed verkopen om al zijn juridische rekening te kunnen betalen

Trump kan desgewenst nog besluiten om enkele van zijn vastgoedbezittingen te verkopen, om zijn liquide middelen aan te vullen. "Wat zou hij op dit moment anders kunnen doen?", zei Trumps voormalige advocaat Michael Cohen tegen MSNBC.

Trump afgelopen zaterdag op sneakerevenement 'Sneaker Con'. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta.

Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Afgelopen zaterdag hield Trump een verassingsoptreden op het sneakerevenement Sneaker Con in Philadelphia. Hij lanceerde daar een nieuwe lijn van gouden sneakers ter waarde van 399 dollar per paar. Het model dat Trump introduceerde heet Never Surrender High-Tops.

De webshop waar de sneakers te koop zijn, zegt dat het product "niet politiek is en niets te maken heeft met welke politieke campagne dan ook".

LEES OOK: Slechts 32% van de Amerikaanse kiezers heeft vertrouwen in de fysieke en mentale kracht van president Joe Biden, maar voor steun maakt dat niet veel uit