Slechts 1 op de 3 kiezers heeft vertrouwen in de fysieke en mentale capaciteit van president Joe Biden. Tegelijk is de steun voor de Democratische presidentskandidaat ongeveer gelijk aan vier jaar geleden, toen Biden de presidentsverkiezingen van Donald Trump won.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Monmouth University die deze week werd gepubliceerd. De peiling volgt op een rapport van speciaal aanklager Robert Hur, waarin werd gesteld dat Biden met geheugenproblemen kampt.

Uit de peiling, die tussen 8 en 12 februari werd uitgevoerd onder 902 Amerikaanse volwassenen, bleek dat 32 procent van de respondenten vertrouwen had in het “mentale en fysieke uithoudingsvermogen” van de 81-jarige Biden.

‘Jongere’ kiezers hebben meer vertrouwen in gezondheid Trump

Ter vergelijking: 51 procent van de respondenten had vertrouwen in de fysieke en mentale gesteldheid van de 77-jarige ex-president Donald Trump, de belangrijkste presidentskandidaat bij de Republikeinen

Het verschil in vertrouwen wordt veroorzaakt door kiezers onder de 70 jaar die meer vertrouwen in Trump hebben dan in Biden.

In het onderzoek hadden kiezers ouder dan 70 ongeveer evenveel vertrouwen in zowel Trump als Biden. Dat verandert echter drastisch onder kiezers jonger dan 70 jaar, waar 52 procent vertrouwen had in het uithoudingsvermogen van Trump tegenover slechts 30 procent in Biden.

Hoewel het vertrouwen van de kiezer in de fysieke en mentale kracht van Biden lijkt af te brokkelen, is de steun voor de Democratische presidentskandidaat ongeveer hetzelfde als in 2020, toen hij het voor het eerst opnam tegen Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Uit de peiling bleek dat 44 procent "zeker" of "waarschijnlijk" op Biden stemt in 2024, terwijl 46 procent hetzelfde zei over Trump.

Lees ook: Het grootste politieke probleem van Biden is niet zijn geheugen, maar het conflict tussen Israël en Hamas