Trump heeft de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un afgeblazen. Dat is te lezen in een brief van het Witte Huis, meldt persbureau Reuters.

“Ik keek ernaar uit om je te ontmoeten”, schrijft Trump in de brief. “Maar helaas moet ik door de woede en vijandigheid in je meest recente verklaring afzeggen.”

De toon van Kim werd in de afgelopen dagen steeds minder vriendelijk. Noord-Korea hief het vingertje richting de VS en Zuid-Korea, nadat beide landen samen een militaire oefening hielden.

Een opmerking van John Bolton, de belangrijkste veiligheidsadviseur van Trump, schoot bij Noord-Korea ook in het verkeerde keelgat.

Trump zei dinsdag over de ontmoeting met Kim: “Er is een redelijke kans dat er niks uitkomt. Dat betekent niet dat er niets goeds kan ontstaan door de top in de loop van de tijd, maar de kans is aanwezig dat we op 12 juni nog geen resultaat kunnen tonen.”

Kim was ook niet zeker van zijn zaak

De top tussen Kim en de president van de Verenigde Staten was gepland voor 12 juni in Singapore. Volgens The Washington Post stond de top eerder op losse schroeven, omdat Kim zich zorgen maakte over wat er tijdens zijn afwezigheid allemaal zou gebeuren in zijn thuisland.

Kim was naar verluidt bang dat zijn trip naar Singapore zijn regime kwetsbaar maakt voor een militaire coup of aanvallen van andere kwaadwillenden die van hem af willen, vertelden bronnen aan The Post. De Kim-dynastie heerst sinds het einde van de Korea Oorlog in 1953 over Noord-Korea.

Geruchten over een smeulende militaire opstand in Noord-Korea zijn dé reden dat Kim al jaren zijn land in een ijzeren houdgreep heeft, zeggen experts.

"Het idee dat Kim zich onbedreigd waant is een groot misverstand", schreef Victor Cha, de voormalige Azië-specialist van de Amerikaanse Veiligheidsraad in 2014.

"Dictators heersen vaak met extreme en draconische wetgeving, zoals Kim, maar ze zijn ook bang om hun macht te verliezen, op het pathologische af", aldus Cha. "Elk gerucht over een coup of een nieuwe leider voedt de paranoïde trekjes van een dictator, waardoor hij het gerucht zo snel mogelijk de kop in zal drukken, ook al is er niks van waar."

LEES OOK: Dit wordt de nieuwe premier van Italië – een hoogleraar rechten die ‘geen benul heeft van politiek’