De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgende maand wel doorgaat.

“Het kan zijn dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren”, verklaarde hij dinsdag.

Een historische inter-Koreaanse top eind april gaf hoop op verzoening, maar Noord-Korea heeft de afgelopen dagen een verandering van toon laten zien.

Pyongyang stoort zich onder meer aan de Amerikaanse militaire manoeuvres met Zuid-Korea. Noord-Korea ziet die als een provocatie en zegde een overleg vorige week met de zuiderburen plotseling af. De VS beweren dat de militaire oefeningen puur defensief van aard zijn.

Ook liet Noord-Korea weten dat het land geen interesse heeft in een topontmoeting met de VS als het gaat om de ‘eenzijdige’ eis dat het bewind in Pyongyang zijn nucleaire wapenarsenaal opgeeft.

Trump uitte zijn twijfel tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis. Moon verklaarde dat hij er op vertrouwt dat Trump er een succesvolle top van zal maken en dat de oorlog tussen beide Korea's tot een einde komt.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence liet dinsdag weten dat het Witte Huis hoopvol blijft over een geplande top met Noord-Korea, maar zal het land onder geen beding tegemoetkomingen doen. "We blijven er open voor staan, we blijven hoop houden. Maar laat me duidelijk zijn: er zal niks veranderen aan het beleid van de Verenigde Staten. Er zijn geen enkele tegemoetkomingen gedaan."