Appartementen in Manhattan die de naam van voormalig president Donald Trump dragen, worden voor veel minder geld verkocht dan in gebouwen waar zijn naam van verwijderd is, meldt The New York Times.

De krant baseert zich op verkoopgegevens van twee vastgoedbedrijven en een analyse van econoom van Stijn Van Nieuwerburgh van Columbia University.

In het jaar nadat Trump in 2016 tot president werd gekozen, werden appartementen in Trump-gebouwen voor 4 procent minder verkocht dan in gebouwen zonder zijn logo. Een jaar daarvoor zorgde de naam Trump juist nog voor een bonus van 1 procent.

Van Nieuwerburgh zegt tegen de New York Times dat deze cijfers erop wijzen dat de appartementen “een koopje” zijn geworden op de vastgoedmarkt van Manhattan.

De gemiddelde vierkantemeterprijs in de Trump Tower op Fifth Avenue is sinds 2013 met 49 procent gedaald, zegt onderzoeksdirecteur Ondel Hylton van CityRealty tegen The New York Times. Volgens Hylton hebben de regelmatige protesten voor het gebouw bijgedragen aan die prijsdaling, naast de ouderdom van het gebouw en de concurrentie van nabijgelegen luxe appartementen.

Uit de gegevens van CityRealty blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter van de zeven gebouwen in Manhattan die nog altijd de naam van Trump dragen, tussen 2013 en 2023 met 23 procent gedaald. ATTOM, een vastgoedanalysebedrijf dat een iets andere methode gebruikt, komt tot een prijsdaling van 17 procent.

Zonder logo van Trump op gebouw, worden appartementen in New York meer waard

Appartementen in vier gebouwen waar het Trump-logo vanaf is gehaald, op verzoek van de bewoners, hebben hun waarde juist fors zien stijgen.

In deze gebouwen is de gemiddelde verkoopprijs tussen 2013 en 2023 met 9 procent gestegen. Dat is volgens CityRealty iets meer dan de prijsstijging van 8 procent op de rest van de appartementenmarkt van Manhattan.

"Deze analyse laat duidelijk zien dat de naam Trump verantwoordelijk is voor de forse waardedaling", zegt Van Nieuwerburgh tegen de New York Times. "Het verdwijnen van de naam Trump van het gebouw, zorgt ook dat het aan die naam gerelateerde prijsverlies verdwijnt."

Uit de analyse van Van Nieuwerburgh blijkt een "enorme" daling van 25 procent van vastgoed met de naam Trump ten opzichte van de piek in 2013.

Het is goed daarbij op te merken dat de gegevens uitsluitend betrekking hebben op Manhattan en niet per se een weergave zijn van de vastgoedportfolio van Trump in bijvoorbeeld Florida, waar zijn resort Mar-a-Lago ligt.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: dit betekent strijd tussen Donald Trump en Joe Biden voor de dollar