• Naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump hebben enkele van zijn ministers de optie besproken om de Amerikaanse president af te zetten.
  • Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk, meldt tv-zender CNN.
  • Trump wordt onder meer door oud-presidenten Obama en Clinton verantwoordelijk gehouden voor het aanzetten tot geweld.

Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw door de aanhangers van de president, meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij.

Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken over het al dan niet afzetten van president Trump. Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.

Trump, die over twee weken het Witte Huis moet verlaten, kan onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en de andere leden van het kabinet.

Tot voor kort was dat ondenkbaar, maar inmiddels staan Pence en Trump lijnrecht tegenover elkaar nadat de vicepresident weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te saboteren, zoals Trump van hem vroeg.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn donderdag verder gegaan met het vaststellen van de verkiezingsuitslag. De zitting lag urenlang stil na de bestorming van het gebouw door aanhangers van president Donald Trump. "Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint", zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Mike Pence.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat "de demagogische" Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.

Pence moest bij de bestorming in veiligheid gebracht worden. President Trump zei dat zijn eigen vicepresident Pence niet moedig was toen hij weigerde in te grijpen om de overwinning van Biden te voorkomen.

President kan worden afgezet met beroep op 25e amendement

De roep om het 25e amendement toe te passen is woensdag steeds luider gaan klinken. Onder anderen oud-ministers en de National Association of Manufacturers, die duizenden grote Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt, hebben voorgesteld dat Trump onder die procedure uit zijn ambt moet worden gezet.

Inmiddels hebben ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden bij Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. "Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren", staat in een verklaring van de commissieleden.

"President Trumps bereidheid om aan te zetten tot geweld en maatschappelijke onrust om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken met geweld, voldoet duidelijk aan deze standaard. Net als zijn recente tweets, die Twitter inmiddels heeft verwijderd, waarin hij zegt dat de verkiezingen zijn 'gestolen' en dat de rellen van vandaag 'de dingen zijn die gebeuren'".

Twitter schorst account van Trump gedurende 12 uur

Ondertussen wil Twitter wil dat Trump drie tweets van woensdag verwijdert. Na verwijdering mag hij voor straf 12 uur lang niets tweeten, en zolang de tweets er nog staan blijft zijn account ook geschorst.

Als Trump doorgaat met zulke tweets, kan hij permanent geblokkeerd worden, laat Twitter weten. Ook Facebook heeft maatregelen genomen tegen de president.

Volgens Twitter hebben de maatregelen te maken met de "ongekende en aanhoudende gewelddadige situatie in Washington", waar aanhangers van Trump het Congresgebouw bestormden. In een van de gewraakte tweets schreef Trump dat de Amerikanen "de waarheid eisen" en dat zijn vicepresident Pence "niet de moed had" om in te grijpen. In een ander bericht zei Trump dat de bestorming een gevolg was "van het hardhandige stelen" van zijn verkiezingsoverwinning.

Trumps Facebook-account is voor 24 uur geblokkeerd vanwege "twee overtredingen van het beleid" van het medium. Dat betekent dat Trump gedurende die tijd niets meer op zijn account kan plaatsen.

Facebook verwijdert verder ook content die bijvoorbeeld de bestorming van het Capitool ophemelt. Eerder werd al een video van Trump verwijderd, waarin hij weliswaar zijn aanhangers die het Capitool bestormden opriep om naar huis te gaan, maar waarin hij tevens de verkiezingsuitslag betwistte.

Obama: Trump zette aan tot geweld bij Capitool

Oud-president Barack Obama vindt dat Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting woensdag bij het Capitool. Volgens Obama heeft zijn opvolger de mensen ertoe aangezet. In een verklaring wijst Obama daarbij op de ongefundeerde leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Obama noemt de bestorming van het Capitool "een schande" voor de Verenigde Staten. "Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt."

De oud-president roept de Republikeinse leiders op een verantwoordelijke keuze te maken. "Ze kunnen deze weg blijven volgen en de vuurtjes blijven opstoken. Of ze kunnen voor de realiteit kiezen en de eerste stappen zetten om de branden te blussen. Ze kunnen Amerika kiezen."

Verder looft Obama de Republikeinen die hardop de gebeurtenissen van woensdag hebben veroordeeld.

Ook de Amerikaanse oud-president Bill Clinton veroordeelt de bestorming het parlementsgebouw in Washington van woensdag, die hij een "ongekende aanval" op het land noemt. Net als mede-oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama haalt Clinton hard uit naar scheidend president Donald Trump, die volgens Clinton heeft aangezet tot het geweld dat minstens één vrouw fataal werd.

"Vandaag hebben we een ongekende aanval op ons Capitool, onze Grondwet, en ons land gezien", stelt Clinton in een verklaring. De massale aanval op het parlementsgebouw is volgens de Democraat uit Arkansas het gevolg van "vier jaar van giftige politiek" en opzettelijke misleiding.

"De lucifer is aangestoken door Donald Trump en degenen die hem het fanatiekst hebben gefaciliteerd, onder wie velen in het Congres, om de uitslag van verkiezingen die hij heeft verloren ongedaan te maken", aldus de 74-jarige oud-president.

LEES OOK: 4 doden bij bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers – medewerkers van het Witte Huis stappen op