President Donald Trump is er zelf nog niet aan toe, maar hij stevent bij de presidentsverkiezingen van 2020 af op een duidelijke nederlaag.

In de Republikeinse gelederen voedt dit de discussie over de vraag: hoe verder?

Een scenario waar velen rekening mee houden, is dat Trump in 2024 opnieuw een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten.

De verkiezingsstrijd in de VS is in het voordeel van de Democraat Joe Biden beslecht. In de Republikeinse partij wordt al een tijdje gediscussieerd over een ‘rematch’ van Donald Trump in 2024.

“Hij gaat het nog een keer proberen, als het nu niet lukt”, zei een Republikein die in nauw contact staat met de president tegen Insider, nog voordat Biden zaterdag door alle grote Amerikaanse tv-zenders, inclusief Fox News tot winnaar werd uitgeroepen.

Als Trump in 2024 opnieuw een gooi naar het presidentschap doet, is er slechts één precedent. Grover Cleveland is de enige president die twee niet-aaneengesloten termijnen diende, van 1885 tot 1889 en van 1893 tot 1897.

Trump staat bekend als iemand die zich niet makkelijk op een zijspoor laat manoeuvreren. Als voormalig president en dominante mediapersoonlijkheid zou hij hoog blijven scoren als kandidaat van de Republikeinen in 2024, tenzij Trump dat zelf nadrukkelijk uitsluit.

Een strategisch adviseur van de Republikeinse partij formuleerde dit als volgt: "Ik ben niet fel pro- of anti-Trump. Maar als je simpelweg kijkt naar hoe de verkiezingen zijn verlopen, dan heeft hij geweldig gescoord, ook als-ie verliest."

Donald Trump is al 74 jaar en ligt juridisch onder vuur

Er wordt veel gespeculeerd over de vraag of Trump bereid is om toe te geven dat hij heeft verloren, als de telling van stemmen dat definitief aangeeft. Sommige adviseurs van Trump denken dat hij in laatste instantie wel degelijk zal toegeven. Deze bronnen zeggen tegenover Insider ook dat ze verwachten dat Trump het rustiger aan zal gaan doen.

Degenen die dit scenario voorzien, wijzen op Trumps leeftijd (hij is nu 74 jaar) en de inspanningen die een nieuwe verkiezingscampagne zou vergen. Verder is er nog het risico dat er rechtszaken tegen Trump worden aangespannen op het moment dat hij geen president meer is.

"Wat ik lastig vind aan het 2024-scenario is dat vier jaar politiek gezien een lange tijd is", zegt een adviseur die Trump in 2016 bijstond. Daarom gelooft deze adviseur dat het onwaarschijnlijk is dat Trump over vier jaar terugkeert.

Trump staat graag in de schijnwerpers

Toch erkent elke Republikein met wie Insider heeft gesproken, dat het lastig blijft om je voor te stellen dat Trump niet meer in de publiciteit zou willen komen.

Tegen deze achtergrond is het ook van belang dat er geruchten zijn opgedoken dat Trumps schoonzoon Jared Kushner bezig zou zijn met plannen om een nieuwe tv-zender in de VS op te zetten rond Trump.

"Mijn inschatting is dat de president politiek actief zou blijven en ik zou hem zeker hoog op het lijstje zetten van kandidaten voor 2024", gaf Trumps voormalige stafchef Mick Mulvanay afgelopen donderdag aan.

LEES OOK: Dit kan er gebeuren als een ex-president weigert het Witte Huis te verlaten