Mede dankzij aanschafsubsidies en relatief lage stroomprijzen kan elektrisch rijden in Nederland concurreren met rijden op diesel.

De maandlasten voor het rijden in een elektrische auto zijn in Nederland lager dan die voor een dieselwagen, stelt autoleasebedrijf LeasePlan in zijn Car Cost Index. Benzineauto’s zijn nog altijd de goedkoopste voertuigen.

LeasePlan heeft hierbij gekeken naar de totale kosten van autobezit en dat gemiddeld. Daar zitten naast de aanschafprijs dus ook brandstofkosten, verzekeringen, afschrijvingen waarmee je spaart voor een nieuwe auto, wegenbelasting en onderhoudskosten in.

Voor elektrisch rijden geldt dat je in Nederland niet de aanschafbelasting BPM betaalt als je een volledig elektrische auto koopt.

De maandelijkse kosten om in een elektrisch aangedreven auto te rijden bedragen volgens LeasePlan in Nederland gemiddeld 829 euro. Een diesel is met 861 euro per maand 32 euro duurder. Voor een vergelijkbare auto met een benzinemotor bedragen de kosten 785 euro.

(klik voor uitvergroting)

elektrisch rijden, diesel, benzine, kosten

Noorwegen is het enige land in Europa waarbij de kosten voor een elektrische auto lager zijn dan voor auto's met een benzine- of dieselmotor.

In veel andere landen nemen de kosten voor elektrisch rijden snel af nu er steeds meer betaalbare types van elektrische auto's op de markt komen. Ook nemen de prijzen af omdat er meer elektrische auto's geproduceerd worden.

LEES OOK: Je kunt sinds 25 mei ‘gratis’ je status inzien bij schuldbureau BKR – Maar dat werkt niet als je snel wil handelen als huizenkoper