• Tom Dumoulin heeft een zilveren medaille gepakt bij de olympische tijdrit.
  • De Limburgse wielrenner stopte begin dit jaar nog voor onbepaalde tijd met fietsen.
  • Wij maakten een overzicht van de carrière van Dumoulin, die ooit geneeskunde wilde studeren.

Tom Dumoulin is terug. En hoe. Tijdens de tijdrit op de Olympische Spelen in Tokio pakte hij woensdag zilver, net als vijf jaar eerder in Rio.

Begin dit jaar stopte de Limburger nog voor onbepaalde tijd met fietsen. Hij twijfelde of hij nog wel wielrenner wilde zijn.

“Ik heb me te lang aangetrokken van wat andere mensen van mij vinden”, zei Dumoulin toen. “Het wordt nu tijd om zelf op een rijtje te krijgen wat ik wil. Niemand is erbij gebaat als ik maar blijf aanmodderen en niemand heeft er iets aan als ik twaalfde word in de Tour of niks presteer op de Olympische Spelen.”

De beslissing om tijdelijk te stoppen heeft goed uitgepakt, gezien de tweede plek achter de ongenaakbare Sloveen Primoz Roglic.

Dumoulin twijfelde al eerder over zijn wielercarrière. Na zijn middelbare school wilde hij geneeskunde studeren. Toen hij werd uitgeloot besloot hij toch zijn zinnen te zetten op een professionele loopbaan in de wielersport. Met succes, want hij won onder meer de Ronde van Italië.

Dit zijn de belangrijkste momenten uit de wielercarrière van Tom Dumoulin.


De wielerwereld maakt in 2010 voor het eerst kennis met Dumoulin. Hij wordt vijfde in de individuele tijdrit bij de Nederlandse beloftekampioenschappen. Ook wordt hij uitgeroepen tot talent van het jaar in Nederland.

Foto: ANP

 


Een oude basisschoolleraar zegt over Dumoulin dat hij fietsen vroeger niet zo leuk vond: “Het ging zo langzaam. Hij was hetzelfde als wat je nu ziet: een rustige en bescheiden jongen, maar had wel al een sterke wil.”

 


Die sterke wil betaalt uit. In 2014 mag hij zich wielrenner van het jaar in Nederland noemen. Ook in 2015, 2016, 2017 en 2018 neemt hij deze prijs in ontvangst.

Foto: ANP

 


Hij wint in 2014 de individuele tijdrit bij de Nederlandse kampioenschappen. Ook eindigt hij dit jaar eerste in de individuele tijdrit in de Eneco Tour.


In 2015 is Dumoulin een aantal dagen de leider van het klassement in de Ronde van Spanje. Op de foto staat hij op het podium nadat hij de 17e etappe heeft gewonnen. Even lijkt het erop dat hij de Vuelta gaat winnen. In de voorlaatste rit krijgt hij echter last van zijn darmen, hij verliest zijn koppositie en wordt uiteindelijk zesde. Hij wordt door het peloton uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de koers.

Foto: ANP


Dumoulin verovert in 2016 zilver op de olympische tijdrit in Brazilië. Verder wint hij dat jaar de individuele tijdrit in de Giro d’Italia en twee etappes in de Tour de France.

Foto: ANP


Het voorlopige hoogtepunt volgt in 2017: Dumoulin wint de Ronde van Italië. Hij is na Joop Zoetemelk en Jan Jansen de derde Nederlandse man die een grote wielerronde op zijn naam schrijft.


Vlak na zijn Giro-winst kijkt Dumoulin er alweer naar uit om thuis te zijn, in een klein dorp net buiten Maastricht. “Ik ben blij als ik morgen in de tuin zit om even lekker tot rust te komen, daar heb ik wel heel erg behoefte aan.” 


Drie dagen na zijn eindzege wordt hij gehuldigd in zijn geboorteplaats Maastricht. Ruim 10.000 mensen komen samen op de Markt om hun held toe te juichen.


Dumoulin heeft een relatie met Thanee van Hulst, naar verluidt al sinds 2011. Het stel is in 2018 getrouwd. Afgezien van sportgala’s zijn de twee eigenlijk nauwelijks op de rode loper te bewonderen.

Tom Dumoulin samen met zijn vriendin Thanee van Hulst.

Dumoulin kroont zich in 2017 ook tot wereldkampioen op de individuele tijdrit bij de mannen. Hij is bijna een minuut sneller dan de nummer 2, Primoz Roglic.


2019 blijkt een minder succesvol jaar voor Dumoulin vanwege blessureleed. Hij moet afhaken bij de Giro door een knieblessure en mist ook de Ronde van Frankrijk. In augustus maakt de Limburger een overstap van het team van Sunweb naar Jumbo-Visma. Dumoulin is klaar voor een nieuwe uitdaging.


De Limburger wordt bij Jumbo-Visma als een van de kopmannen van de Tour van 2020 gepresenteerd. Het wordt geen succes. Het ongemak straalt van hem af, opnieuw gehinderd door fysieke problemen. Dumoulin eindigt als 7e in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin in de Tour van 2020. Foto: Belga/David Stockman
Tom Dumoulin in de Tour van 2020. Foto: Belga/David Stockman

Begin 2021 maakt Dumoulin verrassend bekend tijdelijk te stoppen. Hij heeft geen plezier meer in het fietsen. “Wat wil ík nou? Wil ik nog wielrenner zijn? Zo ja, hoe?”

Tom Dumoulin was in april 2021 eregast bij de Amstel Gold Race. Foto: ANP/Marcel van Hoorn
Tom Dumoulin was in april 2021 eregast bij de Amstel Gold Race. Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Zeven maanden later staat Dumoulin er toch op de Olympische Spelen en pakt hij zilver bij de tijdrit. “Dit is heel speciaal voor mij”, zegt hij na afloop. “Het is voor mij zilver met een gouden randje.”

Tom Dumoulin na afloop met winnaar Primoz Roglic. Foto: ANP/Koen van Weel
Tom Dumoulin na afloop met winnaar Primoz Roglic. Foto: ANP/Koen van Weel

Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio: