Lang niet iedereen ter wereld heeft toegang tot een hygiënisch toilet, maar tijgerwormen moeten daar verandering in brengen. Dankzij de wormen is een aansluiting op een riool namelijk niet meer nodig, waardoor een toilet een stuk goedkoper wordt.

Het wormentoilet, ook wel Tiger Toilet genaamd, steekt sinds 2015 in heel India de kop op. Van buitenaf ziet het Tiger Toilet eruit als ieder andere latrine, maar schijn bedriegt. In de toiletten zit namelijk een reservoir vol tijgerwormen ingebouwd die de uitwerpselen van de toiletbezoekers verwerken.

“Koeien- en paardenmest is hun natuurlijke leefomgeving”, zegt directeur Ajeet Oak van Tiger Toilet tegen Business Insider. “Stront. Ze vinden het prettig om daarin te wonen.”

De wormen zitten in een container onder het toilet, waar ze hun werk doen. Het restproduct van de uitwerpselen is een combinatie van water, kooldioxide en wat compost – de uitwerpselen van de wormen zelf (die overigens minder giftig is en veel meer voedingsstoffen bevat dan die van ons).

Het water dat overblijft, is niet geschikt als drinkwater. Het zakt de grond in, waar het op een natuurlijke manier gefilterd wordt en dan in het grondwater terechtkomt. Er is dus geen waterzuiveringscentrale nodig.

Opvallend genoeg speelde miljardair Bill Gates een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wc. Zijn stichting, de Bill and Melinda Gates Foundation, wees zeker 4,8 miljoen dollar toe aan een onderzoek naar de wc. Daarnaast kreeg Tiger Toilets ook nog eens 170.000 dollar van een ontwikkelingsmaatschappij.

En al dat geld heeft z'n werk gedaan: na jaren van ontwikkeling en wereldwijd testen, komt de wc eindelijk terecht bij de mensen die hem het hardst nodig hebben. "Het zijn mensen die voor het eerst in hun leven een toilet krijgen", zegt Oak. Ze deden daarvoor hun behoefte in de buitenlucht.

Onlangs zei Bill Gates in Beijing dat hij bereid is om nog een 200 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van een volgende generatie toiletten zodat deze ook zonder rioleringssystemen kunnen fungeren.

Hoe wormen uitwerpselen verwerken

De tijgerworm, ook wel de Eisenia fetida genoemd, is een diertje dat verzot is op afval. En dat maakt ze tot de ideale partner in compostering.

"Deze wormen hebben niet genoeg aan aarde alleen, ze hebben menselijke uitwerpselen nodig", zegt Oak.

sprinkling the worms Tiger Toilets

Foto: Bear Valley Ventures

Het toilet kost om en nabij de 350 dollar, omgerekend 305 euro, om te installeren. Wie naar het toilet geweest is, spoelt de excretie met een klein beetje water - gewoonlijk een emmertje - naar het met wormen gevulde compartiment.

De statistieken van het toilet zijn indrukwekkend: de wormen verwerken de ontlasting, verwijderen 99 procent van de gifstoffen en laten niet meer dan 15 procent aan afvalgewicht achter, voornamelijk compost. De rest wordt omgezet in water (60 tot 70 procent) en kooldioxide. Prestaties waar een septische put niet aan kan tippen.

Wat overblijft is "perfecte mest" voor op het land, zegt Oak. Dit dankzij de mix van stikstof, fosfor, koolstof en kalium, dat zeer goed is voor planten.

LEES OOK: Zo ziet het ideale toiletbezoek eruit