Toiletbezoek op het werk of in openbare gebouwen kan een hachelijke zaak zijn. Papieren doekjes om om handen te drogen na het wassen blijken schoner, dan luchtdrogers.

Het oogt hygiënisch, even je handen drogen onder een warme luchtstroom, ter afsluiting van het toiletbezoek. Maar simpel gebruik van papieren doekjes is beter.

Tenminste, dat concluderen epidemiologen uit de VS, na een uitgebreide studie, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Het voordeel van papieren handdoekjes

Het probleem met heteluchtdrogers is, dat het relatief lang duurt voor je handen droog zijn, legt dokter Rodney Thompson van de Mayo Clinic uit de VS uit, tegenover de zakenkrant. “De meeste mensen drogen hun handen even en vegen ze dan af aan hun broek, of ze openen de deur van de toiletruimte
met natte handen”.

Papieren doekjes worden daarentegen ook echt gebruikt om handen helemaal droog te maken na het afspoelen. En het droogmaken van de huid bijkt essentieel om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan.

Weg met wc-deuren

Thompson is in dit verband ook tegen toegangsdeuren voor wc-ruimtes die je met de hand moet openen en sluiten, vanwege het besmettingsgevaar. "Deuren moeten naar buiten openen, zo dat je ze kunt openduwen met je benen. Of beter nog, eigenlijk moet er helemaal geen toegangsdeur zijn tot de wasruimte, zoals op vliegvelden vaak het geval is.

Verder blijkt dat bij wastafels met automatische kraantjes, degene die het minst wordt gebruikt, het meeste risico oplevert op bijvoorbeeld legionellla-besmetting. Raadzaam is dus om die kraantjes te gebruiken, die het meest gebruikt worden, want daar spoelt het water meer door.

Voor wc's geldt juist het omgkeerde: de meest geruikte wc's zijn ook de minst schone.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl