Tata Steel schrapt het geplande massaontslag in zijn staalfabriek in IJmuiden, zo meldt de regionale omroep NH Nieuws. Het besluit volgt op besprekingen tussen vakbond FNV en Tata Steel.

In november vorig jaar kondigde Tata Steel het massaontslag aan. Achthonderd banen stonden op de tocht. Het ging om ongeveer vijfhonderd eigen medewerkers en driehonderd inhuurkrachten.

Als reden zei Tata Steel destijds dat de staalmarkt het al enige tijd zwaar heeft en de reorganisatie nodig is om ook in de toekomst concurrerend en winstgevend te blijven.

De ontslagronde zou ook belangrijk zijn voor de verduurzaming van het bedrijf, meldde Tata Steel in november. Vorig jaar kwam het staalbedrijf met aangepaste plannen tot 2030 om zijn fabriek in IJmuiden te verduurzamen.

De komende jaren investeert het bedrijf miljarden euro’s in de verduurzamingsplannen. “Het is daarom belangrijk om een stevige concurrentiepositie te hebben en te behouden en wendbaar genoeg te zijn om in te spelen op snel veranderende omstandigheden en nieuwe ontwikkelingen”, zei het bedrijf bij de aankondiging van de ontslagronde.

Tata Steel houdt zich aan 'werkgelegenheidspact'

FNV reageerde destijds bezorgd op het geplande massaontslag, dat in de ogen van de vakbond het gevolg was van slecht beleid. Tegenover FNV belooft Tata Steel het nu anders aan te pakken.

Het bedrijf zegt zich te houden aan het zogenoemde 'werkgelegenheidspact', dat het heeft gesloten met de vakbonden. Dit houdt in dat Tata Steel zijn werknemers tot minimaal 1 oktober 2026 garandeert van een baan. Wel komen enkelen straks op een andere plek te zitten binnen het bedrijf.

Wat FNV betreft, is het hoofdstuk nog niet geheel afgesloten. "De schade die het bedrijf met dit plan heeft aangericht is niet zomaar gerepareerd", zegt bestuurder Cihan Lacin tegen NH Nieuws. "Er is werk aan de winkel voor het bedrijf om vertrouwen van de werknemers terug te winnen."

In totaal werken 11.500 mensen voor Tata Steel in Nederland. In de fabriek in IJmuiden werken 9.200 mensen.

LEES OOK: Uitstoot Tata Steel verkort levensverwachting van inwoners Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maanden, stelt RIVM