We gaan allemaal zo slim mogelijk om met ons geld, of we proberen dat in ieder geval. Maar slim omgaan met geld betekent ook dat je niet altijd de goedkoopste optie kiest. Soms is een grote uitgave het geld meer dan waard. Immers, goedkoop is duurkoop.

Slim geld besteden is ook niet per se hetzelfde als weinig geld uitgeven.

“De meesten van ons geven geld uit aan dingen waar we niet echt om geven, ten koste van de dingen die we doen zonder het te beseffen,” vertelde Stefanie O’Connell, financieel expert en auteur van The Broke and Beautiful Life, aan Business Insider .

“Dus stap één is het definiëren van je prioriteiten. Daarna kun je je uitgaven bijhouden om te zien of je bestedingen daadwerkelijk in lijn zijn met die prioriteiten. Zo kun je waar nodig aanpassingen doorvoeren.”

Je moet ook de meerwaarde afwegen die iets in je leven kan brengen.

"Voordat je veel geld aan iets uitgeeft, kan het goed zijn om te begrijpen welke waarde het voor jou persoonlijk echt oplevert," zei Roger Ma hierover tegen Business Insider. Ma is financieel planner en oprichter van Life Laid Out.

"Helpt het je bijvoorbeeld tijd te besparen of zorgt het ervoor dat je iets niet hoeft te doen dat je niet leuk vindt? Geeft het je meer zelfvertrouwen of geeft het je een nieuwe ervaring die je bijblijft?", noemt hij als voorbeelden.

Op basis van de tips van financieel experts Ma en O'Connell hebben wij zes dure dingen op een rijtje gezet die je geld zeker meer dan waard zijn.


1. Opleidingen

Foto: Scholing is een goede investering. Bron: US Department of Education/Attribution License/Flickr

Een groot deel van de studenten verlaat de universiteit met studieschulden. Er zijn zelfs discussies geweest over de vraag of een hogere opleiding wel de moeite waard is. Desondanks stelt Ma dat onderwijs absoluut de moeite waard is om geld aan uit te geven.

"Een investering in jezelf is meestal de moeite waard", zegt hij. "Het vergroten van je kennis kan uiteindelijk je menselijk kapitaal verhogen. Dat wil zeggen: hoeveel geld je van je werkgever kunt krijgen. Bovendien, houdt het leren van nieuwe dingen het leven interessant en spannend."


2. Reizen

Foto: Wie houdt er niet van reizen? Bron: Ditty_about_summer/Shutterstock

Reizen kan goed zijn voor je lichaam en je gehele welzijn. Voor O'Connell zelf is het iets is waar ze zelf ook geld aan uitgeeft: "Ik ben dol op geld spenderen aan reizen omdat het me veel vreugde geeft."

Zoals we bij Business Insider eerder schreven, zijn mensen gelukkiger wanneer ze hun geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan dingen.


3. Een matras

Foto: Een goed matras betekent goed slapen. Bron: l i g h t p o e t/Shutterstock

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, volgens het Amerikaanse National Institute of Health. Het is dus gewoon heel verstandig om te investeren in een matras dat optimaal comfort biedt. Dat helpt je zelfs als je de voorgeschreven zeven tot negen uur slaap per nacht niet haalt.

"Een goede nachtrust is van invloed op alle andere delen van ons leven", zegt Ma. "We brengen 5 tot 8 uur per nacht op ons matras door, afhankelijk van ons slaappatroon."

Hij vervolgt: "Als we geen goede nachtrust krijgen, zijn we niet productief op het werk. Dan krijgen we die promotie misschien niet en voelen we ons uiteindelijk soms gewoon nutteloos. Een goed matras is goed voor je gezondheid en betaalt zichzelf op de lange termijn terug."


4. Kleding die als gegoten zit.

Foto: Het vermaken van kleding die je echt fijn vindt is het geld altijd waard. Bron: Diana Demenina / Shutterstock

Als kleding niet goed past, zal het er nooit echt goed uitzien, ongeacht hoe de designer de kleding heeft bedacht. Denk minder na over welke merken je wilt kopen en meer over geld uitgeven aan echt goed passende kleding.

Ma zegt daarover dat de juiste pasvorm veel belangrijker is dan de naam op het label. "Welke prijs je ook betaalt voor je kleding, zorg ervoor dat deze goed past."

Dat betekent ook betalen voor het vermaken, zoals het verkorten van mouwen of broekspijpen. "Mooi passende kleding maakt een enorm verschil."


5. Diensten die je tijd besparen.

Foto: Het uitbesteden van werk dat jou veel tijd kost is altijd een goed idee. Bron: Scott Lewis/Attribution License/Flickr

Zowel Ma als O'Connell zijn het erover eens dat je geld moet uitgeven aan diensten die je tijd besparen. "Tijd is het enige dat je niet terug kunt krijgen".

"Als je in een tijdrovende baan werkt (en zelfs als je dat niet doet), kan het uitbesteden van bepaalde dingen zeer de moeite waard zijn. Denk aan zaken als schoonmaken, schilderen en reparaties in huis",  geeft Ma als voorbeeld. "Ik woon zelf in New York en zweer bij bezorgdiensten, dat maakt mijn leven zoveel gemakkelijker."

"Mijn vriend en ik maken allebei gebruik van maaltijddiensten zoals Hello Fresh, en we hebben onlangs iemand ingehuurd om ons appartement eens per maand schoon te maken," zegt O'Connell over het inhuren van mensen.

"We zijn op een punt in ons leven gekomen waar tijd ons meest waardevolle bezit is. Dus het betalen voor dingen die ons helpen een deel van onze tijd terug te kopen is heel logisch."


6. Producten of diensten voor je gezondheid.

Foto: Over een investering in je gezondheid hoef je je nooit slecht te voelen. Bron: Ilya Naymushin/Reuters

Wie wil er nou niet investeren in zijn of haar eigen gezondheid? Voor O'Connell is dit haar belangrijkste uitgave.

"Ik ben erg van de gezonde dingen: groepsfitness, verse producten (ik ben vegetariër) en af en toe versgeperst sap, hoewel dat belachelijk duur kan zijn. Afgezien van het effect op mijn lichamelijke gezondheid, vind ik dat deze uitgaven enorm veel waarde bieden voor mijn geestelijke gezondheid."

Lees ook over bestedingen: