Tinder is de populairste datingapp van Nederland. Afgelopen jaar werd de app meer dan een half miljoen keer gedownload. Dat is gemiddeld 46.854 keer per maand, blijkt uit een analyse van Dutch Tech Magazine.

De helft van alle Nederlanders die daten heeft Tinder op zijn of haar telefoon staan. Badoo is op ruime afstand de nummer twee. Daar maakt 25 procent van de daters gebruik van.

Behalve de gratis versie van de onder singles razend populaire datingapp zijn er ook de betaalde versies Tinder Plus en Tinder Gold, waarmee je onbeperkt kunt swipen. Met Tinder Plus kunnen gebruikers ook profielen van mensen op andere plekken zien en een per ongeluk gemaakte swipe naar links ongedaan maken. Met het duurdere Tinder Gold kunnen gebruikers daarnaast ook zien van wie ze al een like hebben gekregen, zonder dat ze uren door profielen heen hoeven swipen.

Gebruikers van boven de dertig betalen een stuk meer voor Tinder Plus en Tinder Gold dan jongere gebruikers. Voor een losse maand  Tinder Plus betaal je afhankelijk van je leeftijd tussen de €9,99 en €19,99. Als je voor een langere tijd een abonnement afsluit dalen die maandelijkse kosten. Tinder Gold kost minimaal €16,49 voor een losse maand.

Betalende gebruikers leveren Tinder honderden miljoenen op

Wereldwijd waren er aan het eind van 2018 zo’n 4,3 miljoen betalende gebruikers. Dat is ongeveer 10 procent van het totale aantal Tinderaars. En dat is een behoorlijk lucratieve business voor de datingapp. De omzet bedroeg vorig jaar 805 miljoen dollar, oftewel 715 miljoen euro.

In onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland, laat zien hoeveel omzet Tinder afgelopen jaar haalde uit de app in diverse Europese landen. Nederland staat na de veel grotere landen Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk op de vierde plaats. De omzet in de grafiek en in verdere berekeningen wordt weergegeven in dollars, aangezien Tinder een Amerikaans bedrijf is.

Afgezet tegen het aantal inwoners geven we in Nederland relatief veel uit aan Tinder. In het Verenigd Koninkrijk wordt met ruim 69 miljoen dollar het meest omgezet. Per inwoner komt dat neer op iets meer dan 1 dollar. In Duitsland ($0,32) en Frankrijk ($0,30) zijn die opbrengsten veel lager, terwijl we in Nederland met gemiddeld $0,95 per inwoner maar net iets minder uitgeven dan de Britten.

In alle andere onderzochte landen is dat beduidend minder, op België na, dat met $0,70 per inwoner nog enigszins in de buurt komt. Wereldwijd bedroeg de gemiddelde omzet per inwoner afgelopen jaar $0,60. Dat betekende een stijging van 23 procent ten opzichte van 2017. Een duidelijk teken dat mensen die op zoek zijn naar een date bereid zijn daarvoor de portemonnee te trekken.

Lees meer over Tinder en andere populaire apps: