Ik heb nog nooit een datingapp gebruikt – en dat is misschien maar beter ook.

In 2012, voordat datingapps echt populair waren, had ik me aangemeld bij enkele datingsites. Ik was helemaal verslaafd.

Zodra ik klaar was met werken, sprintte ik naar huis om door de bijna eindeloze lijst van mannen te scrollen die mijn volgende date, scharrel of partner konden worden.

Spoiler alert: ik ben de ware daar niet tegengekomen.

Ik kan me zelfs een keer herinneren dat ik een paar familieleden over de vloer had en een smoesje verzon dat ik nog iets voor werk af moest maken. Ondertussen was ik aan het chatten met een kerel op OKCupid die zei dat hij honden had.

Dus toen ik onlangs met Dr. Jess Carbino sprak, die als socioloog werkt bij datingapp Bumble (hiervoor werkte ze bij Tinder), vroeg ik haar: hoeveel tijd moet je eigenlijk kwijt zijn aan online daten?

"Je moet een grens stellen aan hoe je je tijd besteedt", aldus Carbino. Dertig minuten is volgens haar voldoende: een kwartier 's ochtends en een kwartier 's avonds.

Met name als de nieuwigheid eraf is - dat gebeurt bij online daten meestal na een maand - moet je niet meer dan een uur per dag met Tinder, Bumble of een andere datingapp in de weer zijn.

Als je heel erg actief bent en met meerdere mensen tegelijk chat, dan mag je dat kwartier oprekken naar een half uur, meent Carbino. Het gaat erom dat je niet uren achter elkaar profielen bekijkt, zonder met iemand contact te leggen.

En dat is juist wat veel mensen doen, blijkt uit een enquête die datingapp Badoo heeft gehouden onder gebruikers. Leden waren gemiddeld 90 minuten per dag actief en logden dagelijks tien keer in.

"Mensen zijn druk. Ze moeten dating zien als volwaardig onderdeel van hun leven, maar het moet niet voelen als werk", zegt Carbino. "Dating moet je benaderen als iets dat je doet om een partner te ontmoeten."

Doelloos langs profielen swipen is misschien leuk tijdverdrijf, maar het is niet heel effectief. Carbino: "Het zou beter zijn als je die paar uur per week nuttiger invult door bijvoorbeeld op een date te gaan. Of twee. Of drie. Probeer de mensen met wie je gematcht bent echt te leren kennen."

LEES OOK: Met deze simpele tip krijg je 60% meer reacties op dating-apps

BEKIJK OOK: Een datingexpert legt uit hoe je het beste met 'ghosting' om kunt gaan