• Tim Inzana heeft zichzelf 100 dagen in een schuur opgesloten, terwijl hij continu livestreamde.
  • De Amerikaan uit de stad Los Angeles is bereid om zijn kluizenaarschap de rest van het jaar voort te zetten.
  • Langer kan ook: voor een miljoen per jaar sluit Inzana zich de komende vijf tot tien jaar op.

De Amerikaan Tim Inzana heeft de eerste honderd dagen van 2021 in een schuur doorgebracht, terwijl hij 24/7 livestreamde. En dat lijkt hij maar wat graag voort te zetten.

Tegen de juiste prijs zegt Inzana zichzelf voor de komende vijf tot tien jaar te willen opsluiten in een lege kamer, die hij gaandeweg vult met door hem gemaakte kunst. De bedoeling is dat de koper van zijn kluizenaarschap hem 24/7 kan volgen.

“Het kunstwerk ben ik zelf die kunst maakt in een lege kamer”, zegt Inzana tegen Insider. “Het is alsof je een lege kamer ziet veranderen in een kleurrijke ruimte.”

Inzana ziet zijn huidige solitaire bestaan op streamingplatform Twitch als een langdurig experiment.

Voor 5 miljoen dollar is hij bereid zich vijf jaar lang in de ruimte op te sluiten. Tegen die prijs biedt hij 20 speciaal ontworpen ‘lijsten’ aan met een videostream om hem te volgen. Een decennium Tim Inzana kost 10 miljoen dollar. Deze optie kan slechts door één iemand worden gekocht.

Inzana kijkt ook naar een publieke optie: als hij 7.000 abonnees weet te behalen op Twitch trekt hij bovenstaande aanbiedingen in en zet hij zijn livestream de komende vijf jaar voort op het streamingplatform, zolang zijn abonneeaantal niet onder die drempel uitkomt. Een abonnement kost ongerekend ongeveer 5 euro per maand en momenteel heeft hij er 102 van verkocht.

24/7 betekent ook echt 24/7

Inzana zegt dat hij altijd al geïnteresseerd was in de mogelijkheden van livestreaming.

“Ik was al benieuwd naar livestreaming nog voordat Twitch, YouTube Live of Instagram Live bestonden”, zei Inzana. “Het is eigenlijk het tegenovergestelde van wat we nu doen: het kiezen van momenten uit ons leven en het creëren van een verhaal.”

Op elk moment van de dag kunnen mensen kijken naar de livestream op zijn Twitch-kanaal, stumblrTV.

Als je overdag kijkt, zie je Inzana voor de computer zitten terwijl hij vragen van kijkers beantwoordt. Andere keren is hij aan het eten, mediteert hij of houdt hij een solodansfeest dat virtueel wordt begeleid door een kijker met wie hij onlangs contact heeft gelegd.

Soms heeft hij zijn microfoon uitstaan of werkt hij aan opdrachten van zijn kijkers op Twitch of TikTok.

Inzana gebruikt voor zijn kunstwerken vaak een techniek waarbij hij lagen op elkaar legt van op maat gesneden stukken materiaal, zoals acryl of aluminium, om zo 3D-kunstwerken te vormen. De lijsten die hij verkoopt voor zijn livestream zullen in deze stijl worden gemaakt.

Zijn familie en vrienden steunen hem

De schuur die Inzana momenteel bewoont, en die hij sinds het begin van het jaar niet heeft verlaten, staat op het terrein van zijn familie en is uitgerust met een bed, een keuken en een badkamer. Het heeft tweeënhalve maand geduurd om de ruimte woonklaar te maken.  

Inzana zei dat hij er geen “stunt” van wil maken. Hij heeft maandenlang met vrienden en familie overlegd voordat hij besloot dit te doen. Zijn verloofde steunt hem en brengt hem boodschappen door het raam.

Het project is ook niet bedoeld om “gevaarlijk” of bijzonder “beperkend” te zijn. In plaats daarvan ziet hij het als een project van “leven en liefde”.

“Om eerlijk te zijn, weet ik niet precies wat ik doe”, zegt hij. “Ik volg bepaalde ingevingen en wil de wereld beter maken.”

Lees meer over digitale kunst: