• Door AI-software gefabriceerde nepgesprekken tussen Joe Biden en Donald Trump zijn een grote hit op TikTok.
  • De op kunstmatige intelligentie gebaseerde software maakt het mogelijk om de presidenten van alles te laten zeggen en dat pakt hilarisch uit.
  • Maar het gemak waarmee deze software kan worden gebruikt voor grappen, toont ook aan hoe eenvoudig het is overtuigende vervalste citaten te fabriceren.
  • Lees ook: 4 trends die laten zien hoe TikTok op weg is om het dominante sociale platform in de wereld te worden

“Het enige goede gebruik van AI voor het genereren van stemmen”, staat in een commentaar onder een razend populair TikTok-filmpje

Je zou verwachten dat het filmpje over iets nuttigs of educatiefs gaat, maar het is een simulatie door software op basis van artificial intelligene van Joe Biden en Donald Trump, die het schietspelletje Overwatch aan het spelen zijn. 

“Oh, lekker dan, het is deze vent”, zegt Biden. 

"Weet je, ik had tot nu toe echt een geweldige dag", zegt Trump, "en nu zie ik fucking Bidenator in mijn lobby, alleen maar om mijn dag kapot te maken." 

"Kan mij het schelen", zegt Biden op zijn beurt. 

Als de stemmen van de presidenten niet zo herkenbaar zouden zijn, was het eigenlijk een heel alledaags gesprek waarin twee gamers uit Gen Z of twee millennials elkaar een beetje aan het jennen zijn.

Het filmpje van content creator @voretecks is al miljoenen keren bekeken op TikTok en Twitter en is een sequel van het op 12 februari geplaatste filmpje "Presidential Overwatch debate", dat de afgelopen weken heel snel een veel gekopieerd format is geworden.

Door AI-software gegenereerde audio is veel toegankelijker geworden voor content creators en die kunnen daarmee presidenten alles laten zeggen wat ze willen. In dit geval gaat het om een hilarische dialoog over Minecraft en Grand Theft Auto. 

Maar het fenomeen maakt ook duidelijk dat digitale media voor heel wat verwarring kunnen zorgen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024, nu allerlei toepassingen flink zijn verbeterd.

Misbruik van AI-software vindt al plaats: onlangs is een poging gedaan een nepgeluidsopname te verspreiden van een kandidaat voor het burgemeesterschap van Chicago

Intussen maken creators op allerlei sociale media volop gebruik van het format, bijvoorbeeld door presidenten af te schilderen als domme en overmoedige gamers die ordinaire humor spuwen in de stijl van South Park.

De nep-Biden online

Op het TikTok-account @bidenandfriends speelt "Sleepy Joe" Minecraft en andere videogames met zijn beste (en slechtste) vrienden. Biden is een vergeetachtige prikkelbare doorsnee man die van alle kanten onbeschoft wordt benaderd en simpelweg wil gamen zonder lastig gevallen te worden.

Oud-president Bill Clinton is er ook regelmatig te zien en is vooral bezig met het zoeken van vrouwen om mee te flirten. En voormalig president Barack Obama ook als redelijke heteroman. 

Het fictieve karakter van Biden dat in de filmpjes is gecreëerd, laat zich het best omschrijven als een oude man die niet met zich laat sollen. Er komen de nodige andere politieke kopstukken en sterren voor in de filmpjes, maar Trump, Biden en Obama zijn het kerntrio.

Serieuze gebeurtenissen op het wereldtoneel zoals de oorlog in Afghanistan en de bestorming van het Capitool worden gebruikt voor punchlines waar de presidenten elkaar mee beledigen als ze aan het gamen zijn. 

Soms gaat het zelfs echt de diepte in. Onlangs werd er een filmpje geplaatst op het Twitter-account @weirddalle waarin de presidenten even een pauze nemen van het gamen om een serieus gesprek te hebben. 

"De last van het presidentschap kan soms zwaar zijn", erkent Biden. 

"Je moet gewoon sterk blijven en doen wat het beste is voor het land", zegt Trump. 

"Het is goed om vrienden te hebben die weten wat ik doormaak", reageert Biden.

Het absurde genre "Presidential Gaming" is een van de meest onschuldige voorbeelden is van AI-humor van bekende mensen, omdat niemand echt zal geloven dat de geluidsfragmenten echt zijn.

Maar andere grappige filmpjes zijn al een stuk geloofwaardiger voor de doorsnee kijker, zoals "Joe Rogan and Ben Shapiro going to the Beach That Makes You Old" van Zach Silberberg of die AI-memes van zichzelf maken (gemaakt door @tallbart).

Discussies over verantwoord gebruik van artificial intelligence

Nepfilmpjes zijn maar het topje van de ijsberg en maken deel uit van een bredere discussie over verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie.

Zo toonde een journalist van Vice onlangs aan dat er in kan worden gebroken op bankrekeningen door gebruik te maken van een door AI -software gegeneerde stem die beveiligingssystemen kan omzeilen.

Verschillende Amerikaanse staten hebben al wetten ingevoerd tegen het gebruik van visuele en pornografische deepfakes, maar de technologie ontwikkelt zich zo snel dat het juridische systeem moeite heeft dat bij te houden. En het is onduidelijk of er wel genoeg veiligheidsgaranties zijn als de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 echt losbarst.   

LEES OOK: Donald Trump eet meer McDonald’s dan wie dan ook, zegt zijn zoon Trump Jr.