Donald Trump Jr. wil dat iedereen weet dat zijn vader nog steeds een grootverbruiker is van maaltijden van McDonald’s.

Donderdag sprak Trump Jr. in een aflevering van zijn podcast “Triggered” over de campagnetrip van zijn vader naar het stadje East Palestine in de staat Ohio. In East Palestine ontspoorde begin februari een goederentrein waarbij wagons met giftige stoffen lange tijd in brand stonden.

Bewoners in de omgeving kregen daarna gezondheidsklachten, waaronder bloedneuzen, hoofdpijn en misselijkheid. Ook zijn er bijna 45.000 dieren omgekomen. De 5.000 inwoners van East Palestine wantrouwen de afhandeling van de ramp door de autoriteiten. Zij zeggen dat de overheid niet transparant is geweest over de gezondheidsrisico’s, schrijft de NOS.

De ramp wordt ingezet in de verkiezingsstrijd tussen Republikeinen en Democraten. Woensdag deed Donald Trump East Palestine aan als onderdeel van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Volgens de oud-president zijn de inwoners “verraden” door de Democratische machthebbers.

De voormalige president bezocht een vestiging van McDonald's in East Palestine. Hij kocht er maaltijden voor hulpverleners en zei dat hij het menu waarschijnlijk beter kent dan het personeel van de fastfoodketen.

"Dat klopt trouwens 100 procent. Niemand kent het beter", zei Trump Jr. over de claim van zijn vader. "Waarschijnlijk eet niemand meer McDonald's per hoofd van de bevolking dan Donald Trump", voegde hij eraan toe.

Trump Jr. vond het ook leuk om zijn vader "gewoon in de McDonald's te zien zitten", vertelde hij in de podcast. "Het was DJT (Donald John Trump, red.) op z'n best", aldus Trump Jr.

De liefde die Donald Trump koestert voor fastfood is bekend. In 2019 organiseerde hij een enorm fastfoodbuffet in de State Dining Room van het Witte Huis om de overwinning van het nationale kampioenschap van het Clemson University footballteam te vieren.

McDonald's is ook Trump's go-to als hij snakt naar comfort food. Zo liet hij een bestelling van de fastfoodketen naar het Walter Reed ziekenhuis sturen toen hij in oktober 2020 COVID-19 opliep.

Zijn liefde voor fastfood komt deels voort uit zijn "diepe angst om vergiftigd te worden", schreef journalist Michael Wolff in zijn boek 'Fire and Fury'. Trump gaat volgens Wolff graag naar McDonald's, omdat "niemand wist dat hij kwam en het eten veilig voorverpakt was".

Trump bestelde in het verleden standaard een maaltijd van 2.500 calorieën, bestaande uit twee Big Macs, twee Filet-o-Fish sandwiches en een grote milkshake, zo onthulden voormalige campagnemedewerkers Corey Lewandowski en David Bossie in 2017.

De voormalige president deed zich tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van 2016 ook tegoed aan pizza, Kentucky Fried Chicken en Diet Coke. Samen met McDonald's waren dit de hoofdbestanddelen van zijn dieet tijdens de campagne.

Lees ook: 6 voormalige bondgenoten van Donald Trump die zich tegen hem en zijn hernieuwde kandidatuur hebben gekeerd