• Nederlanders willen als de coronapandemie voorbij is het liefst een dag per week vanuit huis aan de slag blijven.
  • In grote Europese landen willen werknemers het liefst twee dagen per week thuiswerken.
  • Amerikaanse techreuzen als Facebook, Slack en Salesforce staan hun werknemers in de toekomst toe volledig op afstand te werken.

Door de coronapandemie wordt wereldwijd het grootste thuiswerkexperiment ooit uitgevoerd. Het lijkt erop dat dit onze manier van werken weleens structureel kan veranderen.

Hoewel er allerlei haken en ogen zitten aan thuiswerken, zeker voor beroepen waar aanwezigheid op de werkvloer een vereiste kan zijn, is het toch wel lekker om een dag in de week in joggingbroek bij de dagelijkse videovergadering aan te schuiven. Tenminste als je het aan de Nederlandse werknemers vraagt.

Als de coronapandemie onder controle is, willen Nederlandse werknemers gemiddeld acht uur per week thuiswerken, blijkt uit een recente peiling van het Centraal Planbureau. Ofwel: 1 dag per week thuis.

Dat is ruim het dubbele van wat we voor de uitbraak van het coronavirus deden. Toen werkten Nederlanders gemiddeld 3,8 uur per week vanuit huis.

Bron: CPB
Bron: CPB

Uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley blijkt dat werknemers in andere Europese landen gemiddeld zo'n twee dagen per week vanuit huis willen blijven werken, als alle coronamaatregelen zijn opgeheven. Meer dus dan Nederlanders.

Britten willen minder naar kantoor, Italianen lijken het thuiswerken zat te zijn

In het Verenigd Koninkrijk bevalt het thuiswerken de kantoormedewerkers wel. Van de vijf onderzochte Europese landen in het onderzoek van Morgan Stanley willen de Britten het meest vanuit huis blijven doorwerken.

Al vanaf de eerste coronagolf in juni 2020 zien ze zichzelf in de toekomst 2,5 dag minder op kantoor zitten. De vele dagen die ze nu al binnenshuis hebben moeten doorbrengen, veranderen die wens duidelijk niet.

Bron: Morgan Stanley
Bron: Morgan Stanley

Italianen daarentegen lijken inmiddels iets minder enthousiast te zijn over het thuiswerken. Wilden ze in juni 2020 nog 2,1 dagen op afstand aan de slag na het einde van de pandemie, inmiddels blijft dat aantal steken op 1,7 dagen per week. Het laagste aantal van de vijf ondervraagde landen.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de meeste Europese kantoormedewerkers niet verwachten dat zij al snel weer plaats zullen nemen achter hun oude, vertrouwde bureau. Ondanks de lopende vaccinatieprogramma's en de strenge maatregelen in de meeste Europese landen, denken de werknemers dat het thuiswerken nog wel tot juni zal duren.

Nederlanders missen hun collega's

Dat ook het thuiswerken in Nederland er nog niet opzit, bleek wel uit een bericht van het Ministerie van Sociale Zaken begin deze maand.

Binnenkort zal het ministerie met extra maatregelen komen die het thuiswerken nog meer moeten gaan stimuleren, ondanks dat bijna 75 procent van Nederland al structureel vanuit huis aan de slag is.

Dat is saai voor zeker driekwart van de Nederlandse thuiswerkers. Uit cijfers van het Nederlandse onderzoeksbureau MeMo2 blijkt namelijk dat zij hun collega’s erg missen.

Een derde van de thuiswerkers mist vooral de eigen werkplek en 40 procent een praatje bij de koffieautomaat. Toch geeft ook ruim 60 procent aan blij te zijn met minder reistijd en een minder volle agenda.

Amerikaanse techreuzen zeggen dat 9 tot 5 dood is en thuiswerken de toekomst heeft

Een of twee dagen thuiswerken? In Amerika lachen ze erom, daar hebben techreuzen zoals Facebook, Slack, Twitter en Salesforce al toegezegd volledig werken op afstand te zullen toestaan.

Facebook-topman Mark Zuckerburg denkt dat de helft van zijn werknemers binnen tien jaar fulltime op afstand werkt.

Twitter noemt geen cijfers, maar zegt dat de ervaring met thuiswerken tijdens de coronapandemie positief is geweest.

Bij de maker van bedrijfssoftware Salesforce krijgen de werknemers drie opties aangeboden: afwisselend thuis en op kantoor werken, volledig thuis werken of volledig op kantoor. Het bedrijf verwacht dat de helft van z'n 49.000 werknemers zal kiezen voor de flexibele optie.

LEES OOK: 6 manieren om je psychologisch voor te bereiden om voor langere tijd thuis te werken