Thomas Cook Nederland maakt geen doorstart. TUI Nederland heeft wel een aantal domeinnamen en klantendatabases uit de boedel van het failliete reisconcern overgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om het webadres neckermann.nl en het merk Vrij Uit.

Volgens de curator bleek een echte doorstart van de Nederlandse tak van het omgevallen Britse bedrijf niet mogelijk. Zij heeft de afgelopen tijd met verschillende geïnteresseerde partijen gesproken. Er was al collectief ontslag aangevraagd voor de circa tweehonderd medewerkers. De curator zal de betrokken klanten nog om toestemming vragen voor de overdracht van hun gegevens aan TUI.

Onderdelen van het Thomas Cook-concern in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn eerder wel in andere handen overgegaan. Dat ging vooral om reisbureaus, waar andere partijen nog mee verder wilden. Maar in Nederland beschikte Thomas Cook al sinds 2011 niet meer over eigen reisbureaus.

In september vroeg het Britse moederbedrijf faillissement aan. Enkele honderdduizenden vakantiegangers werden door het hierdoor getroffen.

Nederlanders konden hun vakantie afmaken

TUI was betrokken bij de hulp aan Nederlandse Thomas Cook-reizigers. Veruit de meeste Nederlanders hebben hun vakantie kunnen afmaken als gepland. Klanten die hun vakantie al hadden geboekt en deels betaald, hebben bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) een claim kunnen indienen en krijgen hun geld terug.

Opgericht in 1841 was Thomas Cook een van de oudste en grootste  reisconcerns ter wereld. Naamgever Thomas Cook begon met het organiseren van reizen per trein in Groot-Brittannië. Behalve treinreizen bood hij ook al snel reizen per boot naar Europa aan en later in de 19e eeuw werden bestemmingen buiten Europa en wereldreizen georganiseerd.

Het bedrijf groeide uit tot het grootste reisbureau van Europa en werd in meerdere landen actief, waaronder Nederland. De Nederlandse tak was goed voor 750.000 klanten op jaarbasis. Wereldwijd gingen jaarlijks ongeveer 19 miljoen mensen met Thomas Cook op vakantie.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Thomas Cook: