De knallende ruzie bij Forum voor Democratie zorgt voor een flinke afname van de populariteit van de partij bij kiezers.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou FVD drie zetels in de Tweede Kamer halen, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Vrijdag kenmerkte zich door verdere verdeeldheid en ruzies tussen oprichter Thierry Baudet en ontevreden prominenten uit de partij.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de door ruzies geplaagde partij FVD drie zetels in de Tweede Kamer halen. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 3.000 mensen.

Vijf dagen geleden was dat virtuele aantal zetels van FVD vijf meer: acht. De PVV van Geert Wilders gaat in deze peiling van 24 naar 28 zetels.

In een eerdere peiling van De Hond haalde FVD ook dat fictieve aantal van 28, dat was op 14 april 2019. FVD haalde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 daadwerkelijk twee zetels.

In de partij is knallende ruzie ontstaan over uitlatingen van Baudet rond antisemitisme en complottheorieën over het coronavirus. Dat gebeurde tijdens een partijbijeenkomst vorige week.

Baudet zei vrijdag dat hij zich deze uitspraken niet kan herinneren. Het probleem is volgens hem dat "mensen een glaasje op kunnen hebben" en dat het dan niet altijd duidelijk is of het om een grapje of een provocatie gaat.

De uitkomst van deze peiling is een onderdeel van de zogenoemde 'weekpeiling' die De Hond elke week uitvoert. Meestal komen de uitkomsten daarvan op zondag naar buiten. Volgens De Hond wordt de rest van het onderzoek zondag naar buiten gebracht.

Baudet beschuldigt partijbestuur van coup

Baudet beschuldigde het partijbestuur er vrijdag van dat hij onterecht is uitgeschreven uit het bestuur. Zijn mededeling op Twitter kwam bijna tegelijkertijd met de mededeling van het bestuur dat hij is uitgeschreven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel. Baudet spreekt van coupplegers.

"Absurd. Dit kan juridisch niet en is zoveelste bewijs van de ordinaire wijze waarop deze mensen opereren, laster verspreiden en proberen FVD over te nemen", aldus Baudet.

Het partijbestuur gaf aan van Baudet een bevestiging te hebben ontvangen dat hij zichzelf heeft uitgeschreven, meldt een woordvoerder.

Het partijbestuur had donderdag als voorwaarde gesteld dat Baudet zich per direct uit het partijbestuur zou terugtrekken. Daarna zal een algemene ledenvergadering worden uitgeschreven, besloot het partijbestuur.

Splitsing bij Forum voor Democratie in de Eerste Kamer

De partijtwist heeft inmiddels ook in de Eerste Kamer geleid tot een breuk.

Vier van de tien senatoren van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie splitsen zich vrijdag af van de partij. Dat meldde Bob van Pareren, een van de vier, op Twitter. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme.

Oprichter Baudet ligt daarover de hele week al onder vuur van het partijbestuur en van veel FVD-volksvertegenwoordigers.

"Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze", stelt Van Pareren mede namens zijn collega’s Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. "Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op."

De vier geven aan wel in de Eerste Kamer te blijven. "Met een schoon geweten zullen wij ons blijven inzetten in de Eerste Kamer."

Naar aanleiding van het conflict met Baudet gaven ook de senatoren Annabel Nanninga en Nicki Pouw-Verweij donderdag al aan dat ze opstappen bij FVD. Ook zij gaan wel verder in de Eerste Kamer.

Het is nog niet duidelijk of de uit FVD gestapte senatoren straks samen een fractie gaan vormen of op persoonlijke titel verdergaan.

Van de senaatsfractie van FVD blijft nu weinig meer over. Ook senator Paul Cliteur, die geldt als de mentor van Baudet, hield het deze week voor gezien. Hij stapte uit de Eerste Kamer, omdat hij vond dat Baudet te hard werd aangepakt.

Vorig jaar splitsten de senatoren Henk Otten en Jeroen de Vries zich al af van de toen nog twaalf leden tellende FVD-fractie na een conflict. Zij vormen sindsdien de Groep-Otten.

Eerdmans ziet ruimte op rechts tussen PVV en VVD

Joost Eerdmans ziet intussen "ruimte op rechts" voor een nieuwe partij "met normale mensen zo tussen de PVV en de VVD", na de implosie bij Forum, waar hij zelf donderdagavond uitstapte als kandidaat-Kamerlid.

Eerdmans noemt het "jammer dat dat gat nu niet gevuld wordt", zei hij vrijdagochtend in een interview met Veronica Inside op Radio Veronica.

Op de vraag of hij zelf "ergens op een kieslijst" voorbij zal komen, antwoordt Eerdmans: "Voor nu zeg ik nee", omdat hij boos, moe en teleurgesteld is door het gedoe in en rond FVD. "Dat soort beslissingen kan ik niet nemen op zo’n korte termijn, in dit stadium zo dicht bij de verkiezingen, dus ik weet niet of dat verstandig is. Maar ik denk wel dat het eigenlijk zou moeten, omdat je voelt dat er ruimte is waar mensen nu teleurgesteld afhaken. Die willen niet op Wilders stemmen en nu ook niet op Baudet stemmen, dus er is echt wel ruimte", aldus Eerdmans.

Hij wil een eigen initiatief ook niet helemaal uitsluiten: "Je moet nooit nooit zeggen in de politiek. Ik ga uiteraard nadenken". Vooralsnog blijft hij gemeenteraadslid voor Leefbaar in Rotterdam.

LEES OOK: Thierry Baudet wilde premier worden, nu stort hij Forum voor Democratie in chaos 1,5 jaar na een verpletterende verkiezingszege