• Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie betreurt de Russische aanval op Oekraïne, maar veroordeelt de invasie niet. Daarmee staat hij vrijwel alleen in Europa.
  • Andere als Poetin-sympathisanten bekendstaande politici zoals Marine Le Pen, Matteo Salvini en Viktor Orbán veroordelen de aanval wel expliciet.
  • Ook Donald Trump noemde de aanval “verschrikkelijk”, terwijl hij de actie van Poetin om de volksrepublieken in het oosten van Oekraïne eerder nog als “slim en geniaal” had bestempeld.
  • Lees ook: Delegatie van Oekraïne start onderhandelingen met Rusland bij grens met Belarus

Thierry Baudet wil de Russische invasie van Oekraïne niet veroordelen, meldt persbureau ANP. De partijleider van Forum voor Democratie zei in een debat in de Tweede Kamer de inval wel te betreuren, maar dat de schuld daarvan bij het westen ligt.

Volgens Baudet ligt de bron van de Russische inval bij het associatieverdrag dat de Europese Unie en Oekraïne in 2014 sloten. Dat Kiev daarmee dichterbij lidmaatschap van de EU en de NAVO komt is onacceptabel voor Rusland, stelde de FVD-leider die destijds een felle referendumcampagne voerde tegen het verdrag.

Hij wil dat Oekraïne een neutrale staat wordt en Rusland wordt erkend als partner , want als het Westen doorgaat met de huidige maatregelen “worden we in een derde wereldoorlog gerommeld.”

Baudet staat in Europa vrijwel helemaal alleen met zijn standpunt. Politici die de afgelopen jaren vriendschappelijke banden met Poetin onderhielden, zoals Marine Le Pen en Matteo Salvini, voelen zich juist enorm in verlegenheid gebracht door de Russische aanval.

Marine Le Pen veroordeelt Russische inval in Oekraïne

Partijleider Marine Le Pen van de Franse extreemrechtse politieke partij Rassemblement National steunde volgens Politico in 2014 nog de Russische annexatie van De Krim en bracht in 2017 als onderdeel van haar campagne voor de Franse presidentsverkiezingen een bezoek aan het Kremlin.

Maar nu neemt ze in een verklaring nadrukkelijk afstand van Poetin. “Er is geen enkele rechtvaardiging voor de militaire operatie tegen Oekraïne” en ze roept op de invasie “onmiddellijk te beëindigen.”

Ook Matteo Salvini vindt dat Poetin te ver is gegaan

Partijleider Matteo Salvini van het uiterst rechtse Lega Nord in Italië wordt vaak 'Poetins man in Europa' genoemd. Hij tekende in 2017 een samenwerkingsverband met de partij van de Russische president en droeg ooit zelfs een T-shirt met een afbeelding van Poetin op het Rode Plein in Moskou.

Maar Salvini nam afgelopen donderdag gelijk afstand van de inval en veroordeelde "elke vorm van militaire agressie" in Oekraïne. Hij riep ook op tot een "gemeenschappelijk antwoord" van alle bondgenoten. Ook bracht Salvini als blijk van solidariteit bloemen naar de Oekraïense ambassade in Rome.

Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder krabbelt terug

De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder onderhoudt zeer nauwe banden met Vladimir Poetin en werd na zijn politieke carrière bestuurder bij de Russische staatsenergiebedrijven Rosneft en Gazprom.

Hoewel Schröder afgelopen donderdag stelde dat er "van beide kanten fouten zijn gemaakt", veroordeelde hij via zijn LinkedIn-pagina wel direct de aanval op Oekraïne. "De oorlog en het lijden dat daardoor wordt veroorzaakt voor de Oekraïense bevolking, moet zo snel mogelijk worden gestopt", schreef Schröder. "Dat is de verantwoordelijkheid van de Russische regering."

Hongaarse premier Viktor Orbán trekt één lijn met de rest van de EU

De Hongaarse premier Viktor Orbán is binnen de Europese Unie altijd een trouwe bondgenoot gebleken van Poetin. Hongarije betaalt ook minder voor Russisch gas dan andere EU-landen.

Maar in een video op Facebook nam ook Orbàn nadrukkelijk afstand van de Russische aanval op Oekraïne. "Samen met onze bondgenoten in de Europese Unie en de NAVO veroordelen we de militaire aanval van Rusland." Hongarije stemde ook in met de sancties die de EU instelde tegen Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin en de Hongaarse premier Viktor Orban tijdens een ontmoeting in Moskou in 2016. Foto: Reuters/Maxim Shipenkov
De Russische president Vladimir Poetin en de Hongaarse premier Viktor Orban tijdens een ontmoeting in Moskou in 2016. Foto: Reuters/Maxim Shipenkov

Andere sympathisanten van Poetin

Naast Le Pen, Salvini, Schröder en Orbán hebben volgens Politico ook andere Poetin-gezinde Europese politici de Russische inval expliciet veroordeeld. Daaronder de Tsjechische president Miloš Zeman, de Schotse nationalist Alex Salmond en de Franse politici Jean-Luc Mélenchon en Eric Zemmour.

Donald Trump bewondert Poetin, maar veroordeelt aanval op Oekraïne toch


Buiten Europa sprak voormalig president Donald Trump van de Verenigde Staten vlak voor de invasie nog zijn bewondering uit voor de "slimme en geniale" actie van Poetin om de volksrepublieken Donetsk en Loehansk als onafhankelijk te erkennen.

Maar zondag veroordeelde Trump tijdens een toespraak voor vooraanstaande conservatieven de aanval op Oekraïne ondubbelzinnig en zei hij het verschrikkelijk te vinden. Hij stelde daarbij dat hij de invasie had kunnen voorkomen als hij nog president was geweest. "Zoals iedereen begrijpt, zou deze afschuwelijke ramp niet hebben plaatsgevonden als onze verkiezingen niet waren gemanipuleerd en ik president was."

Vladimir Poetin met Donald Trump, toen nog president van de VS was. Foto: Thomson Reuters.
Vladimir Poetin met Donald Trump, toen nog president van de VS was. Foto: Thomson Reuters.

Braziliaanse president Jair Bolsonaro blijft neutraal

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei zondag nadat hij naar eigen zeggen twee uur met Poetin gesproken had, dat hij de Russische inval niet veroordeelt en neutraal zal blijven binnen het conflict. "We zullen geen partij kiezen, we zullen neutraal blijven en helpen waar dat mogelijk is."

Opvallend, want vrijdag stemde Brazilië volgens persbureau ANP nog voor een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad die de Russische invasie in Oekraïne probeerde te veroordelen.

China houdt zich op de vlakte

China is het belangrijkste land dat de Russische invasie niet expliciet wil veroordelen. Het houdt zich op de vlakte en onthield zich vlak voor het weekend van stemming over de resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de inval veroordeelt.

Wel liet de Chinese VN-ambassadeur weten "diep bezorgd" te zijn over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne en stelde hij dat "de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten moet worden gerespecteerd."

De Russische president Poetin was begin deze maand een van de weinige wereldleiders die aanwezig was bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van Beijing.

LEES OOK: Gasunie verhoogt capaciteit van invoer vloeibaar aardgas om te zorgen dat aanvoer van gas naar Nederland op orde blijft