• Nederland wil minder afhankelijk zijn van Russisch aardgas.
  • Maar zijn Nederlanders wel bereid om de thermostaat lager te zetten? En wat moet daar volgens hen qua kostenbesparing tegenover staan? Dat onderzocht energiebedrijf Zonneplan.
  • In ruil voor een besparing van minstens 500 euro, lijkt één op de vijf Nederlanders bereid om de thermostaat twee graden lager te zetten. Een kwart neemt al genoegen met 250 euro.
  • Lees ook: Lager gasverbruik consumenten verzacht de pijn van hoge gasprijzen, maar glastuinders luiden noodklok

“We moeten van het Russische gas af”, zo klinkt het in alle hoeken van de samenleving. Een meerderheid van de Groningers is zelfs bereid om daarvoor de lokale gaskraan weer open te draaien, zo bleek begin maart uit een enquête.

Maar hoe zit het met de rest van Nederland? Dat onderzocht energiebedrijf Zonneplan aan de hand van een enquête onder een panel van 2.000 Nederlanders. Hen werd onder meer gevraagd onder welke voorwaarde zij hun thermostaat 2 graden lager zouden zetten, waarmee de vraag naar gas afneemt.

Eén op de vijf Nederlanders geeft aan er minimaal 500 euro aan energiekosten mee te willen besparen, terwijl een kwart ook al genoegen neemt met 250 euro.

Toch lijkt lang niet iedereen bereid om iets kouder te gaan leven. Ruim één op de vijf Nederlanders geeft aan de thermostaat onder geen beding lager te zetten.

'Twee graden lager scheelt zo'n €378 per jaar'

Een gemiddeld huishouden verbruikte de afgelopen jaren rond de 1.200 kuub gas per jaar. Waar een kuub gas begin 2021 nog zo’n 80 cent kostte, betaal je bij de goedkoopste energieleverancier momenteel 2,25 euro, aldus Zonneplan.

Volgens energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan bespaart het lager zetten van de thermostaat per graad zeven procent aan gasverbruik. Twee graden lager scheelt een gemiddeld huishouden dus 168 kuub gas, wat bij de huidige gasprijs gelijkstaat aan 378 euro. “Een besparing van 500 euro is dus een vrij realistisch scenario, ervan uitgaande dat er ook gezinnen zijn die nog aanzienlijk meer betalen dan 2,25 euro per kuub", aldus Van der Linde.

Ook voor de groep die bereid is de thermostaat lager te zetten, mits er sprake is van een significante bijdrage aan het klimaat, is er goed nieuws. "Met het verbranden van een kuub gas gaat ongeveer 1,8 kilo CO2-uitstoot gepaard", zegt Van der Linde. "Twee graden lager - dus 168 kuub minder - scheelt dus ruim 300 kilo CO2-uitstoot. Daarvoor kan een dieselauto twee keer op en neer van Utrecht naar Parijs rijden."

Energie besparen? Check ook deze stukken eens: