• Met de sterk gestegen prijzen voor elektriciteit loont het meer dan ooit de moeite om te besparen op je stroomverbruik.
  • Een relatief eenvoudige aanpak is slimmer omgaan met de verlichting in huis.
  • Op termijn kun je fors besparen door je halogeenlampen en gloeilampen te vervangen door LED-lampen, maar maak ook optimaal gebruik van daglicht.
  • Lees ook: Dit zijn grote stroomslurpers in je huis – en zo kun je besparen op dure stroom

Nu de stroomprijs vanwege de aantrekkende economie en de Russische inval in Oekraïne is opgelopen tot meer dan 60 cent per kWh, loont het meer dan ooit om te besparen op je stroomverbruik. Een relatief eenvoudige manier om dit te doen is het zuiniger omgaan met de verlichting in je huis.

Als je nog halogeenlampen of zelfs gloeilampen in huis hebt, vervang ze dan door LED-lampen. Ook als ze nog goed werken. Een LED-lamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp.

Milieu Centraal heeft berekend dat het vervangen van de 11 peertjes die mensen gemiddeld in huis hebben, op jaarbasis al 170 kWh scheelt en dat is tegen de huidige stroomprijs meer dan 100 euro.

Een LED-lamp is in de aanschaf wel duurder dan andere soorten verlichting , maar een LED kan 15.000 tot wel 50.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp na zo’n 1.000 branduren vervangen moet worden.

Los van het aanschaffen van LED-lampen moet je er ook voor zorgen dat je het daglicht zoveel mogelijk benut, zodat je overdag zo min mogelijk lampen nodig hebt.

“Gebruik lichte kleuren die het daglicht goed weerkaatsen zoals witte muren en een lichte vloer”, adviseert Milieu Centraal.

In sommige huizen kan ook een lichtkoepel of dakkapel een goede oplossing zijn om energie te besparen met natuurlijk daglicht. Financiële vergelijker Pricewise beveelt verder aan direct alle lampen uit te doen als je een kamer uitloopt.

Bedrijven kunnen ook overwegen te investeren in en slimme lichtregeling en/of een schakelsysteem, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Door aanwezigheids- of daglichtsensoren te plaatsen kan voorkomen worden dat verlichting onnodig brandt.

LEES OOK: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang