De plasticvanger van Boyan Slat heeft de eerste lading plastic uit de Grote Oceaan gevist. Daar zijn nu zonnebrillen van gemaakt.

The Ocean Cleanup verkoopt de zonnebril voor 199 euro via de eigen website. De voorraad is beperkt.

Met de opbrengsten kan The Ocean Cleanup in 2021 meer plastic opruimen.

The Ocean Cleanup heeft zijn eerste product van oceaanplastic onthuld. De non-profitclub van Boyan Slat verkoopt via de eigen website een zonnebril.

De kekke ‘planga’ heeft een prijskaartje van 199 euro. Kopers krijgen er een opbergkoker en poetsdoekje bij.

Liefhebbers moeten er snel bij zijn: de voorraad is beperkt. Alle opbrengsten gaan naar de pogingen van The Ocean Cleanup om in 2021 meer plastic uit de zee te vissen.

De zonnebril is gemaakt van plastic uit de Great Pacific Garbage Patch, een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï die drie keer zo groot is als Frankrijk. In dat gebied heeft The Ocean Cleanup vorig jaar proeven gedaan met hun buizensysteem van 600 meter lang om kunststof afval te vangen.

Na maandenlange tests en enkele ingrijpende aanpassingen houdt het prototype van The Ocean Cleanup nu plastic vast. De crux bleek het toevoegen van een scherm en een parachute onder water.

Van de eerste plasticvangst heeft de Italiaanse fabrikant Safilo een zonnebril gemaakt. Die is ontworpen door designer Yves Béhar.

Foto: The Ocean Cleanup
Foto: The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup heeft zich voor de verwerking gehouden aan de standaard van certificeringsbureau DNV GL, zodat de herkomst van het plastic publiekelijk is na te gaan.

De opbergkoker is gemaakt van plastic uit de allereerste proeven van The Ocean Cleanup op zee, in 2018.

De zonnebril is zo ontworpen dat onderdelen makkelijk te vervangen zijn, van de gepolariseerde glazen tot de metalen scharnieren. Dit komt de levensduur ten goede en dat is beter voor het milieu.

The Ocean Cleanup wil in de toekomst nog meer producten verkopen van oceaanplastic. Dat kan op termijn een lucratieve inkomstenbron zijn. Nu is Slats non-profitclub vooral afhankelijk van giften.

Lees meer over Boyan Slat en The Ocean Cleanup: