Het project van de Nederlander Boyan Slat om de plastic soep in Grote Oceaan op te ruimen is weer een stapje verder. Belangrijkste uitdaging wordt nu het opschalen van de testsystemen.

De nieuwste versie van de ‘plasticvanger’ die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem houdt het verbeterde prototype het afval wel succesvol vast, meldt The Ocean Cleanup.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat is zelfs aangenaam verrast. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

“Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is”, aldus Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem.

Het systeem wordt ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone in de Grote Oceaan is drie keer zo groot als Frankrijk.

Door hoger scherm houdt The Ocean Cleanup plastic echt vast

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Eerder meldde Slat dat de nieuwe versie is voorzien van een 'parachute-anker', zodat het beter afgeremd kan worden.

Maar is was nog wel een andere complicatie: het plastic klotst namelijk over het vangscherm heen. “Je lost een probleem op en krijgt er een nieuwe voor terug”, zei de jonge ondernemer afgelopen augustus tegen Business Insider.

Lees ook: Doorbraak voor Boyan Slat: de drijvende veegarm van The Ocean Cleanup kan het plastic nu echt vangen, dankzij een onderwaterparachute

Het scherm reikte drie meter onder het wateroppervlak en moest zorgen dat het afval niet onder de pijp door drijft. In het oorspronkelijke ontwerp was het scherm bevestigd aan de onderzijde van de buis, maar daar stapte The Ocean Cleanup vanaf na het breken van de veegarm. Er bleek te veel spanning op het systeem te komen, waardoor het materiaal vermoeidheidsbreuken bij de lasnaden vertoonde.

Vervolgens is het scherm op een andere manier bevestigd, waarbij de drijvers in eerste instantie slechts 10 centimeter boven het water uitkwamen. Daardoor kon opgevangen plastic weer over het scherm klotsen. In de nieuwste versie van het systeem steken de drijvers waar het scherm aan hangt een halve meter boven het zeeoppervlak uit. En dat werkt dus.

The Ocean Cleanup

Nu deze aanpassing een succes is, kan The Ocean Cleanup beginnen met fase twee van het langjarige project: het opschalen van het huidige model. “De constructie heeft nu een spanwijdte van zo’n 70 meter. Dan heb je honderden systemen nodig om de Great Pacific Garbage Patch op te ruimen”, zei Slat in augustus tegen Business Insider. “Het zou theoretisch kunnen, maar het is onhandig en duur.”

De plasticvanger moet dus groter. Hoe groot? Dat weet Slat nog niet. “Dat moeten de berekeningen uitwijzen.”

Lees meer: