Tesla wordt binnen een jaar overgenomen. Afgelopen maart deed ondernemer en hoogleraar marketing Scott Galloway deze behoorlijk boude uitspraak. Maar de kans dat zijn voorspelling uitkomt, neemt toe.

Aandelen van de maker van elektrische auto’s zijn meer dan 35 procent gedaald in 2019. Beleggingsanalisten op Wall Street vragen zich af of de belangstelling van autokopers voor Tesla’s op zijn retour is.

Galloway werd onder meer bekend omdat hij de overname van supermarktketen Whole Foods door Amazon goed voorspelde in 2017.

“Beleggers krijgen onderhand genoeg van Tesla”, zei Galloway begin deze week in de podcast Pivot, die hij samen met techjournalist Kara Swisher presenteert. Hij voorspelt nu dat het aandeel Tesla binnen een jaar onder de 100 dollar staat. De koers van het aandeel ligt momenteel iets onder de 200 dollar. Bij een verdere daling wordt Tesla vast en zeker overgenomen, meent Galloway.

Wie kan Tesla overnemen?

Toch is het niet meteen duidelijk wie de koper van Tesla zou moeten zijn. De meeste autofabrikanten hebben niet genoeg geld om tientallen miljarden dollars voor Tesla neer tellen. De huidige marktwaarde van Tesla bedraagt ongeveer 35 miljard dollar. Als de koersval die Galloway voorziet werkelijkheid wordt, daalt ook het prijskaartje voor een overname.

Stel dat Tesla voor 20 tot 25 miljard dollar kan worden gekocht, dan nog is de spoeling voor mogelijke overnemende partijen erg dun. Misschien kunnen Toyota of Daimler het bedrijf van Elon Musk kopen. Maar dat zou zelfs voor die ondernemingen een enorme gok zijn, denkt Galloway. Het wordt dan alles of niets.

Een overname door een technologiebedrijf ligt meer voor de hand. Er gaan al jaren geruchten dat Apple ooit (tevergeefs) een bod op Tesla heeft uitgebracht. Galloway denkt dat techreuzen  op dit moment wel twee keer zullen nadenken vóór ze in een onderneming investeren die lage winstmarges haalt met zijn producten.

Lees ook op Business Insider

Amazon-topman Jeff Bezos liet laatst overigens wel blijken geïnteresseerd te zijn in de auto-industrie. Zijn onderneming heeft een aanzienlijke investering gedaan in Rivian. Dit bedrijf bouwt elektrische SUV’s. Amazon heeft in ieder geval ruim voldoende in kas om nóg een aankoop te doen.

Hoe dan ook: “Tesla is een groot merk en het is een geweldig product”, aldus Galloway.

LEES OOK: Elon Musk kreeg in 2018 een (voorwaardelijk) beloningspakket van $2,3 miljard… en dat was meer dan 65 andere dik betaalde Amerikaanse bazen bij elkaar