Bij de Los Angeles Auto Show is er een opvallende nieuwkomer. De startup Rivian presenteerde twee nieuwe modellen: een elektrische pick-uptruck en een elektrische SUV.

Rivian noemt haar elektrische modellen ‘avonturen-voertuigen’. En als je de R1T van de Amerikanen ziet – een stoere pick-up truck – geloof je gelijk dat de snelweg niet de enige ondergrond is waar hij zich thuis voelt.

Hoe avontuurlijk de R1T is, moet onder mee blijken uit z’n actieradius. Die is zo’n 650 kilometer en daarmee kom je een heel eind van je veilige laadstation af. Eenmaal offroad bewijs de R1T z’n waarde dankzij z’n vierwielaandrijving; elk wiel heeft z’n eigen elektromotor.

Bijzonder is dat de R1T door één meter diep water kan waden. Ook is de wagenhoogte aan te passen aan off-road obstakels.

De R1T komt in verschillende varianten. De 700 pk sterke topversie heeft een 180-kilowatt-uur batterijpakket aan boord waarmee je in 3,2 tellen van nul naar honderd sprint. De actieradius bedraagt dan de genoemde 650 kilometer. Er zijn ook 105-kWh en 135-kWh batterijpakketten leverbaar.

Met de laatsgenoemde, 745 pk sterke variant snel je in 3,0 seconden van nul naar honderd. Dat is sneller dan de ‘topversie’ dankzij z’n relatief lage gewicht in verhouding tot de aanzienlijke power.

Als de eerste Rivian eind 2020 op de markt komt, moet hij ook zelfstandig kunnen rijden op level 3-niveau. De vanafprijzen starten dan bij 69.000 dollar.

Rivian onthulde ook een SUV. De zevenzits R1S is net als de pick-up elektrisch aangedreven en komt met de keuze uit drie accupakketten (105 kWh, 135 kWh en 180 kWh).

De actieradius loopt op tot 660 kilometer en de krachtigste R1S levert 765 pk aan vermogen en een zeer aanzienlijke 1.120 Nm aan koppel. De 0-100 km/u-sprint verloopt in 3 tellen.

De R1S is er vanaf 72.500 dollar in de Verenigde Staten. Reserveren kan vanaf deze week en kost 1.000 dollar.

LEES OOK OP CARROS.nl: