Hoge beloningen voor bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven zijn niets nieuws. Maar topman Elon Musk van Tesla is wel een geval apart, zo blijkt uit een analyse van de krant The New York Times. Een beloningspakket van meer dan twee miljard dollar is immers naar alle maatstaven buitengewoon.

In samenwerking met beloningsadviseur Equilar bekeek The New York Times het beloningspakket van 200 CEO’s bij grote, beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven van 2018.

De conclusie is dat Tesla-topman Elon Musk voornamelijk via optiepakketten een beloning van 2,3 miljard dollar heeft gekregen. De nummer twee op de lijst, David M. Zaslav van Discovery, komt uit op een totale beloning van 129 miljoen dollar.

Om dit in perspectief te plaatsen: in onderstaande grafiek van Business Insider kun je zien dat de beloning van Musk gelijk staat aan de opgetelde beloningspakketten van de 65 meest verdienende CEO’s die na hem komen op de lijst van The New York Times.

elon vs other ceos v2

Bron: Business Insider/Andy Kiersz, data via The New York Times/Equilar

Het beloningspakket van Musk bij Tesla werd in maart 2018 goedgekeurd door de raad van commissarissen. Er zitten specifieke voorwaarden aan vast wat betreft het behalen van doelen voor de beurswaarde van Tesla over een periode van tien jaar. Het gaat dus om een prestatiebeloning.

Het beloningspakket is bijzonder, omdat Musk als grootaandeelhouder van Tesla verregaande controle uitoefent op de maker van elektrische auto’s. Uit dien hoofde heeft de techmiljardair er veel belang bij dat Tesla meer waard wordt op de beurs.

Lees ook op Business Insider

Tesla is het overigens niet eens met de manier waarop het beloningspakket van Musk wordt aangeduid in de media. Tegenover Business Insider zei een woordvoerder:

“Elon verdiende in 2018 nul dollar bij Tesla. Het is niet correct en misleidend om dat op een andere manier te brengen. In tegenstelling tot veel andere bestuursvoorzitters krijgt Elon geen salaris en ook geen contante bonus of aandelen die simpelweg worden toegekend. Zijn beloning is volledig gekoppeld aan prestatie-eisen, zoals het verdubbelen van de marktwaarde van Tesla van 40 miljard dollar naar 100 miljard dollar. De beloning is dus direct gekoppeld aan het succes van Tesla op de lange termijn.”

De koers van het aandeel Tesla schommelde afgelopen jaar sterk. Dit jaar heeft het aandeel Tesla echter forse klappen gekregen.

tesla stock price

Bron: Business Insider/Andy Kiersz, data via Yahoo Finance