De Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla is van plan om in zijn Duitse fabriek een nieuwe elektrische auto te gaan produceren die 25.000 euro gaat kosten, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen.

De concurrentie onder autofabrikanten op het gebied van goedkopere, elektrisch aangedreven auto’s neemt de laatste tijd flink toe. Het antwoord van topman Elon Musk van Tesla is een geheel nieuw model, dat aanzienlijk goedkoper is dan de huidige Tesla’s.

Hij maakte zijn plan volgens de bronnen van Reuters vorige week intern bekend bij de Tesla-fabriek in Grünheide, nabij Berlijn. Musk zei niet wanneer de productie gestart gaat worden. In de Duitse fabriek wordt momenteel de Model Y geproduceerd, de best verkochte elektrische auto van Europa.

Musk heeft de afgelopen jaren regelmatig gezinspeeld op een goedkoper model, maar de beloften werden niet concreet gemaakt. In 2018 zei de topman van Tesla dat zijn bedrijf er ongeveer drie jaar over zou doen om tot een prijs van 25.000 dollar te komen. In 2020 beloofde hij opnieuw een elektrische auto voor die prijs over nog eens drie jaar, dit keer een volledig zelfrijdende wagen.

Begin 2022 vertelde Musk investeerders dat het bedrijf er niet echt mee bezig was. Hij zei toen dat Tesla te veel andere projecten in ontwikkeling had.

Goedkoopste Tesla kost nu nog ruim €40.000

Hoeveel de nieuwe Tesla in Nederland zou moeten gaan kosten is niet bekend. De goedkoopste Tesla in Duitsland is momenteel de Model 3 met een prijskaart van 42.990 euro. Dat is evenveel als in Nederland.

De gemiddelde verkoopprijs van elektrische auto's bedroeg in ons continent in het eerste halfjaar van 2023 in totaal 65.000 euro, berekende onderzoeksbureau Jato Dynamics. In China, een grote producent van elektrische auto's, kostte een elektrisch model gemiddeld 31.000 euro, dus veel minder.

Tesla verkocht dit jaar tot nu toe 14.895 auto’s in Nederland, meldde Business Insider begin deze maand. Vorig jaar waren dat er slechts 1.992. Wel voerde de autoproducent afgelopen maand prijsverlagingen door in de VS, vanwege tegenvallende verkopen.

Tesla had ook nog goed nieuws voor zijn medewerkers. Die krijgen er een loonsverhoging van 4 procent bij vanaf november. Productiemedewerkers krijgen ook nog eens 2.500 euro per jaar erbij vanaf februari, wat neerkomt op een loonsverhoging van zo'n 18 procent in 1 tot anderhalf jaar tijd.

Wel salarieert Tesla 20 procent lager dan autoproducenten in Duitsland die werken met collectieve arbeidsovereenkomsten, aldus de Duitse vakbond IG Metall.

LEES OOK: De Tesla Cybertruck heeft een optionele ‘Beast Mode’ en kogelvrije ramen die niet open kunnen, aldus Elon Musk