Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:31

Tesla wil de productie van zijn elektrische auto’s in de fabriek in Shanghai verlagen, omdat de vraag achterblijft bij de verwachtingen. Dat meldden verschillende media op basis van ingewijden. Mogelijk gaat de productie met een vijfde omlaag, te beginnen deze week.

Vooral op de binnenlandse markt in China zou de verkoop van Tesla’s achterblijven. De beslissing om de productie te verlagen zou zijn genomen na een evaluatie van de prestaties op de korte termijn. Een woordvoerder van Tesla in China weigerde tegen persbureau Bloomberg commentaar te geven.

Het zou voor het eerst zijn dat de productie van Tesla in de Chinese fabriek vrijwillig wordt verlaagd. Eerder zorgden coronamaatregelen en tekorten aan onderdelen er al wel voor dat in de productie werd gesneden. De capaciteit in de fabriek werd eerder verdubbeld zodat op jaarbasis zo’n 1 miljoen auto’s van de band konden rollen. Eerder waren er al berichten over prijsverlagingen, kortere leveringstijden en andere prikkels om de verkopen aan te jagen, wat te denken gaf over de vraag naar de auto’s.

Toenemende concurrentie in China

Het aantal afgeleverde auto’s door de Teslafabriek in Shanghai zakte in oktober al wat na een recordaantal een maand eerder. Tesla heeft in toenemende mate te maken met concurrentie van lokale automakers in China. Met name de bedrijven BYD Co. en Guangzhou Automobile Group zullen Elon Musk, CEO van Tesla, slapeloze nachten bezorgen. BYD boekte in november voor de negende maand op rij een recordverkoop. Het bedrijf leverde 230.000 auto’s, waarvan bijna 114.000 volledig elektrische auto’s.

Ondertussen staat de betrouwbaarheid van Tesla ter discussie na een tweetal terugroepacties afgelopen maand. Daarnaast zijn er opnieuw zorgen over de veiligheid van Tesla's. Dit kwam door een ongeval met een op hol geslagen Tesla Model Y, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Tesla is in staat op maandelijks 85.000 elektrische auto's van de band te laten rollen in Shanghai. Dat zei directeur Junheng Lie van aandelenonderzoeksbureau JL Warren Capital LLC eind november, aldus Bloomberg. "Zonder [het doen van] meer promoties zal het aantal nieuwe bestellingen op de binnenlandse markt in december waarschijnlijk normaliseren tot 25.000." Volgens Lie kan de export kan de terugvallende vraag uit China niet volledig opvangen.

LEES OOK: Tesla werkt mogelijk aan nieuwe en goedkopere Model 3 met project ‘Highland’