In navolging van prijsverlagingen in China, maakt Tesla zijn elektrische auto’s ook goedkoper in de VS en Europa, meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om prijsverlagingen die tot wel 20 procent kunnen oplopen.

Volgens het persbureau zou Tesla de verlagingen doorvoeren als onderdeel van een agressieve verkoopstrategie. Afgelopen jaar bleef Tesla wat betreft de aantallen verkochte auto’s achter bij de verwachtingen van financiële analisten.

CEO Elon Musk van Tesla waarschuwde eerder al voor een wijziging in de strategie van de automaker. Met een recessie in het vooruitzicht, achtte Musk het zeer waarschijnlijk dat Tesla prijsverlagingen zou doorvoeren om de verkoopvolumes toch hoog te kunnen houden.

Een woordvoerder van Tesla Duitsland geeft aan dat de prijsverlagingen mogelijk zijn, omdat het bedrijf kostenstijgingen beter onder controle heeft. Met andere woorden, de autofabrikant heeft de leverings- en productieproblemen van afgelopen jaar redelijk in de hand. Tesla wil dit laten doorsijpelen naar prijsverlagingen voor de klant.

Voor Nederland betekent dit dat de Model 3 nu zelfs in aanmerking komt voor overheidssubsidie van 2.950 euro. Tesla verlaagde de prijs van het basismodel van ongeveer 52.000 euro naar net geen 45.000 euro, wat het limiet is voor auto's om in aanmerking te komen voor een subsidie.

De wat duurdere varianten van de Model 3 zijn ook in prijs verlaagd. De Long Range is 7.000 euro goedkoper en kost nu 52.990 Euro. De Performance is nu 6.000 euro goedkoper en kan besteld worden voor 59.990 Euro.

Ook de Model Y is ook wat goedkoper geworden, maar de daling is niet zo groot als die van de Model 3. Tenminste, niet voor het instapmodel. Die SUV heb je nu voor ongeveer 47.000 euro voor de deur staan. Dat was eerder nog net geen 50.000 euro.

De grootste prijsdaling is bij de Model Y Long Range te vinden. Die is maar liefst 12.000 euro goedkoper geworden. Voor vandaag kostte hij nog 65.990 euro, nu is hij te bestellen voor 53.990 euro. De Perfomance is 6.000 euro goedkoper en kost nu geen 70.000 euro, maar 63.990 euro.

De Model X en S zijn niet in prijs verlaagd.

LEES OOK: Topman Carlos Tavares van autoconcern Stellantis wil bescherming van EU tegen moordende concurrentie van Chinese autoproducenten