• Particulieren die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen, kunnen daar vanaf dinsdag weer subsidie voor aanvragen.
  • Voor nieuwe auto’s is dit jaar een bedrag van 2.950 euro beschikbaar. Dat is 400 euro minder dan in 2022.
  • De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s was afgelopen jaar eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.
  • Lees ook: De Sono Sion, de zonneauto van 30.000 euro die in 2024 op de markt moet komen, komt mogelijk helemaal niet

Particulieren die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen, kunnen daar vanaf dinsdag weer subsidie voor aanvragen. Voor nieuwe auto’s is dit jaar een bedrag van 2.950 euro beschikbaar. Dat is 400 euro minder dan in 2022.

Voor tweedehandsauto’s blijft het bedrag gelijk: wie een occasion aanschaft, kan 2.000 euro subsidie krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In totaal kunnen 22.700 nieuwe elektrische auto’s aanschafsubsidie krijgen in 2023

De regeling was vorig jaar behoorlijk populair: de subsidiepot voor nieuwe volledig elektrische auto’s was toen eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Doordat het bedrag per auto is verlaagd, kunnen meer mensen een gesubsidieerde auto aanschaffen.

Het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar.

Hoger subsidiebudget voor elektrische occasion

Vooral voor tweedehands auto’s is het budget opgeschroefd: daar is nu ruim 32 miljoen euro voor beschikbaar, goed voor 16.200 auto’s. Vorig jaar trok de overheid ruim 20 miljoen euro subsidie uit voor elektrische occasions, wat neerkomt op 10.200 auto’s.

Lees ook: Volkswagen introduceert nieuwe elektrische auto op CES 2023: dit is de ID.7

Dat de subsidie nodig is, blijkt uit een kleine rondgang over tweedehands autosite Autoscout24.nl. Daar staan in totaal minder dan 10.000 elektrische vierwielers te koop (op een totaal van bijna 200.000). Slechts 1.892 daarvan zijn onder de 30.000 euro te verkrijgen. 7.928 auto's kosten meer dan dat.

De vraag naar tweedehands elektrische auto's is enorm, maar het aanbod vele malen kleiner. Dat komt mede door het gebrek van aanwas van nieuwe auto's op de markt over de afgelopen jaren.

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Anders dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, stoten die geen schadelijke stoffen uit. Dat scheelt in elk geval lokale luchtvervuiling. In hoeverre ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert door het gebruik van elektrische auto’s, is onder meer afhankelijk van de manier waarop de stroom waar de auto op rijdt is opgewekt.

LEES OOK: Lightyear maakt nieuwe details bekend over de tweede auto: die gaat minder dan €40.000 kosten