Het is de allesbepalende vraag voor de Californische autoproducent Tesla: lukt het om de productie van de Model 3, de elektrische auto voor de middenklasse, massaal op te voeren? Tot pakweg een half miljoen stuks, om precies te zijn.

Bij de eerste productietests die Tesla in de afgelopen drie maanden deed, rolden in totaal 260 exemplaren van de Model 3 van de loopband. Dat was ver beneden verwachting.

Topman Elon Musk van Tesla gaf afgelopen augustus aan dat het bedrijf mikte op 1.500 exemplaren van de Model in de maand september. In december zou het productieniveau op 20 duizend auto’s per maand moeten liggen.

“De productie van de Model 3 was lager dan verwacht, vanwege haperingen in het productieproces”, meldde Tesla maandagavond. “Het gros van onze productiesystemen bij de autofabriek in Californië en de Gigafabriek voor batterijen in Nevada kunnen op volle kracht werken, maar het duurt langer dan verwacht om bepaalde systemen te activeren.”

Tesla: geen fundamenteel probleem met de Model 3

Volgens Tesla zijn er “geen fundamentele problemen met de productie en de aanvoerketen van de Model 3”. Het bedrijf zou een duidelijk beeld hebben van de dingen die verbeterd moeten worden.

De lage productie van het afgelopen kwartaal is een behoorlijke misser, maar komt niet geheel onverwacht. Topman Musk heeft eerder gezegd dat de eerst zes maanden "hels" zouden zijn voor de productie van de Model 3. Toen Tesla begon met de productie van de oudere modellen Model S en Model X, werden de doelstellingen bij de start ook niet gehaald.

De Model 3 moet met een startprijs van 35 duizend dollar - zo'n 30 duizend euro - elektrisch rijden voor de massa betaalbaar maken. Tesla heeft een ongekend aantal van 455 duizend bestellingen binnengekregen. Wie een Tesla Model 3 heeft besteld, moet minstens tot medio 2018 wachten, voordat de auto kan worden geleverd.

In totaal heeft Tesla in het derde kwartaal van dit jaar  25.336 auto's geproduceerd, waarvan dus 260 exemplaren van de Model 3.

Wat betreft de levering aan klanten gingen er 14.065 exemplaren van de Model S uit, 11.865 van de Model X SUV en 220 stuks van de Model 3. Volgens Tesla was het derde kwartaal van dit jaar het beste ooit wat betreft de levering aan klanten.

LEES OOK: 10 elektrische auto’s die een bedreiging kunnen vormen voor Tesla