Grote autobouwers van over de hele wereld zijn in Duitsland voor de Frankfurt Motor Show, ook wel bekend als de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA).

Bij de bijeenkomst kom één ding sterk naar voren: het zou weleens een heel belangrijk jaar kunnen worden voor de elektrische auto.

We maakten een lijstje met de elektrische auto’s die hun internationale debuut maken.

Sommige van deze modellen zijn slechts concepten, maar meerderen worden nu in productie genomen en moeten de komende jaren de strijd met Tesla aangaan.

Scroll naar beneden voor een betere blik:


De BMW i3, het vlaggenschip van de Duitse autobouwer, krijgt een nieuwe dosis power. De elektrische motor heeft voortaan 184 pk, 14 pk meer dan sinds 2014 in het standaardmodel zat.

Foto: BMW

Volgens BMW gaan de topsnelheid, koppel en actieradius er ook op vooruit. De Duitse autofabrikant wil in 2025 twaalf volledig elektrische auto's presenteren.


BMW komt ook met een nieuwe Mini-conceptauto die de basis vormt voor een productiemodel dat in 2019 op de markt wordt gebracht.

Foto: BMW

De specificaties zijn nog onbekend, maar we hopen dat de actieradius flink boven de 300 kilometer ligt.


BMW onthult een vierdeurs elektrische sedan op de autoshow van Frankfurt. We denken dat dat weleens de i5 kan zijn.

Foto: BMW

De i5 komt naar verluidt in 2021 op de markt, dus we hopen dat dat de verrassing is die BMW in petto heeft.

Dit is wat BMW heeft gezegd over de onthulling:

"Tijdens de IAA van dit jaar zullen we nog een andere mijlpaal onthullen in ons draaiboek voor e-mobility. Het is onze visie op een vierdeurs, volledig elektrische auto die tussen de i3 en i8 in zit. Het is een visie die we op de korte termijn willen realiseren. Het is een stap verder in onze belofte voor duurzame mobiliteit."


Hij is niet puur elektrisch, maar Mercedes presenteert zijn door waterstof aangedreven GLC. De SUV komt met een elektrische motor met 48 kilometer elektrisch rijbereik.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes wil voor het einde van 2019 de SUV op waterstof in de VS gaan verkopen.


Maar Mercedes heeft nog meer in petto, zoals een volledig elektrische SUV. De Concept EQA kan ruim 400 kilometer rijden na één keer opladen.

Foto: Mercedes-Benz

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, toont een slimme auto die er schattig uitziet. De naam bekt alleen niet zo lekker: Smart Vision EQ Fortwo.

Foto: Mercedes-Benz

Deze smartcar laat zien hoe Daimler denkt over zelfrijdende deelauto's in steden.


Audi laat de Aicon zien, een luxe elektrische sedan die volgens de automaker 800 kilometer kan rijden na één keer opladen.

Foto: Audi

Audi komt ook met een ontwerp voor een elektrische SUV: de Elaine. Zowel Aicon als Elaine laten Audi's visie zien op zelfrijdende technologie.

Foto: Audi

Volkswagen komt met I.D. Crozz naar Frankfurt, een elektrische SUV-coupé in prachtig rood. De SUV heeft een actieradius van bijna 500 kilometer en is verkrijgbaar in 2020.

Foto: Volkswagen

Honda laat voor het eerst de EV Concept zien, de eerste elektrische auto van de Japanners voor de Europese markt. Een productieversie moet in 2019 in de showrooms staan.

Foto: Honda

Honda wil dat tegen 2030 twee derde van zijn modellen elektrisch of hybride is.

LEES OOK: Mercedes lanceert een supersnelle hybride die €2,3 miljoen kost