Tesla gaat nikkel afnemen van leverancier BHP, maar beide partijen gaan elkaar ook helpen met het verlagen van hun CO2-uitstoot.

De deal met BHP is vooral belangrijk, omdat Tesla hiermee een toekomstig tekort aan nikkel wil voorkomen, een grondstof die veel wordt gebruikt voor accu’s van elektrische auto’s.

Elon Musk liet woensdag tijdens een online conferentie in de VS weten dat Tesla mogelijk de bitcoin weer gaat accepteren als betaalmiddel.

Amerikaanse autofabrikant Tesla heeft een belangrijke deal met ’s werelds grootste mijnbouwer BHP gesloten. BHP gaat nikkel uit Australië leveren aan Tesla. Hiermee wil het automerk voorkomen dat het straks tegen tekorten aanloopt in de steeds krapper wordende markt.

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft mijnbouwers al herhaaldelijk opgeroepen om de productie van de grondstof op te schalen omdat de vraag steeds groter wordt. Nikkel is een belangrijk component voor het maken van accupakketten voor elektrische voertuigen.

Lees ook: Tesla zou kobaltvrije accu’s willen gebruiken van de Chinese fabrikant CATL – gesprekken zijn in een vergevorderd stadium

Naast een poging om een nikkeltekort te voorkomen, koos Tesla ook voor BHP omdat het gelooft dat het samen de uitstoot van milieuvervuilende stoffen in de toeleveringsketen van nikkel kan verlagen. BHP wint in Australië relatief milieuvriendelijk de grondstof.

Beide partijen gaan naar eigen zeggen ook op andere fronten samenwerken om te kijken hoe ze hun CO2-uitstoot kunnen verlagen. Dit moet voornamelijk gebeuren door te werken met andere vormen van energieverbruik en -opslag.

Tesla gaat mogelijk toch weer bitcoin accepteren

In mei liet Tesla weten dat het om milieuredenen geen bitcoin meer accepteert als betaalmiddel. De cryptomunt en de computers die hem in stand houden, zouden een te hoge CO2-uitstoot veroorzaken. Musk vond het daarom onverantwoord en niet passend voor Tesla om auto's te ruilen voor de cryptomunt.

Nu lijkt het erop dat Musk overweegt terug te komen op zijn besluit. In een gesprek met Jack Dorsey (CEO van Twitter en Square) en Cathie Wood (CEO van Ark Invest) in online conferentie in de VS, liet Musk woensdag weten dat Tesla mogelijk weer bitcoins gaat accepteren als betaalmiddel.

"Ik wilde meer onderzoek om te bevestigen dat het energieverbruik van de bitcoin inderdaad voor minimaal 50 procent uit hernieuwbare bronnen komt, en dat er plannen zijn om dit percentage te verhogen. Als dat zo blijkt te zijn, dan kan Tesla de bitcoin weer accepteren," aldus Musk.

De bitcoin steeg woensdag met ruim 10 procent in waarde, nadat de belangrijkste cryptomunt dinsdag tot onder het niveau van 30.000 dollar was gezakt. Donderdagochtend noteerde de bitcoin op 32.196 dollar.

LEES OOK: De obsessie van Elon Musk met de bitcoin en andere crypto’s leidt de aandacht af van belangrijke zaken bij Tesla, aldus analisten van Morgan Stanley