• Tesla-topman Elon Musk is zo vaak in de publiciteit met cryptomunten dat voor beleggers niet duidelijk is waar de maker van elektrische auto’s zelf mee bezig is.
  • Dat stellen analisten van zakenbank Morgan Stanley in een rapport.
  • De analisten benoemen vijf zaken die van belang zijn voor de operationele ontwikkeling bij Tesla.

Het aandeel Tesla presteert dit jaar niet echt lekker en staat sinds de start van 2021 zo’n 13 procent lager.

Dat kan te maken hebben met de enorme publicitaire aandacht die topman Elon Musk van Tesla genereert door zich te bemoeien met cryptomunten zoals de bitcoin, stellen analisten van zakenbank Morgan Stanley in een deze week verschenen rapport.

“De afgelopen maanden zijn beleggers vooral bezig met de verkopen van Tesla in China én de tweets van Elon Musk over de bitcoin”, schrijven analisten Adam Jonas, Billy Kovanis en Evan Silverberg. “Zou de bitcoin-koorts bij Tesla iets te maken hebben met het lauwe sentiment rond het aandeel Tesla?”

Begin dit jaar trok Tesla flink de aandacht met de aankondiging dat het bedrijf voor 1,5 miljard dollar een bitcoins had gekocht en dat klanten de aankoop van auto’s in bitcoin mochten afrekenen.

Maar in mei kondigde Musk aan dat hij bezorgd is over het hoge energieverbruik van de bitcoin en bij nader inzien toch afziet van het toestaan van betalingen met de cryptomunt.

Deze week gaf Musk aan dat Tesla betalingen in bitcoin toestaat als het netwerk waarop transacties voor de bitcoin worden goedgekeurd voor de helft op hernieuwbare energie draait.

“Het begint een beetje een saaie boel te worden voor beleggers, als het dominante verhaal rond Tesla zich concentreert rond de bitcoin”, signaleren de analisten van Morgan Stanley.

Lees ook: Tesla’s aandeel in de elektrische markt staat op het laagste punt in 2 jaar – orders in China zijn bijna gehalveerd in mei

De analisten merken op dat Tesla weinig naar buiten brengt over belangrijke ontwikkelingen voor het bedrijf. Ze benoemen vijf gebieden die relevant zijn om op te letten in de rest van dit jaar:

  • Uitbreiding van de productiecapaciteit van Tesla in markten als India, Zuidoost-Azië, Centraal- en Noord-Europa en de VS.
  • Plannen voor nieuwe modellen en deelautodiensten.
  • Uitbreiding van de productiecapaciteit voor accu’s.
  • Uitbreiding van de abonnementsdiensten voor zelfrijdende software.
  • Plannen om de markt voor autoverzekeringen te betreden.

Morgan Stanley heeft een koersdoel van 900 dollar voor het aandeel Tesla voor de komende twaalf maanden. Dat is fors hoger dan de actuele koers van ongeveer 600 dollar.

LEES OOK: Tesla’s aandeel in de elektrische markt staat op het laagste punt in 2 jaar – orders in China zijn bijna gehalveerd in mei