• De Tesla Bot is een menselijke robot die dagelijkse saaie taken moet overnemen van de mens.
  • Topman Elon Musk heeft vacatures uitgezet en wil eind 2022 een werkend prototype van de robot klaar hebben.
  • Die planning lijkt optimistisch, gezien de problemen waarmee Tesla’s software voor zelfsturende auto’s kampt.

Is de Tesla Bot een pr-stunt? Het lijkt er niet op. De menselijke robot die Elon Musk tijdens de AI Day van Tesla toonde lijkt toch echt realiteit te worden. Precies zoals Musk op het podium beweerde.

Recent geplaatste vacatures tonen aan dat de auto- en robotfabrikant op zoek is naar knappe koppen die de Bot kunnen gaan maken.

Sinds vorige week lijkt Tesla op zoek te zijn naar verschillende technici die de Tesla Bot werkelijkheid kunnen maken. De standplaats voor alle vacante functies is op Tesla’s hoofdkantoor in het Californische Palo Alto, op één na. Een Test Engineer moet aan de slag gaan bij de Gigafactory in Texas.

Volgens de website Electrek is het ook de enige functie die iets over productie meldt. Dat zou logischerwijs betekenen dat de robot in Austin, Texas gemaakt gaat worden.

Prototype van de Tesla Bot moet eind 2022 af zijn

Musk wil eind volgend jaar een prototype van de robot hebben, maar dat lijkt zelfs nu al onhaalbaar. Andere robotbouwers waaronder Honda en Boston Dynamics doen er al jaren over om een robot op twee benen te laten lopen en deze lijken nog niet eens op een mens.

Daarnaast is het volgens experts ook onlogisch om een robot in een menselijke vorm te bouwen. Het zou veel logischer zijn om een robot te bouwen die perfect geschikt is om één of enkele taken uit te voeren.

In een video van techreviewer Marques Brownlee, waarin hij de Tesla Bot probeert uit te leggen, geeft hij het voorbeeld van de Roomba. De robotstofzuiger is niet gemaakt als menselijke robot die een stofzuiger kan hanteren, maar als een stofzuiger die zonder hulp van buitenaf zijn taken kan uitvoeren.

Brownlee claimt ook dat Tesla dit zou moeten weten. Ze bouwen immers auto's die zichzelf kunnen besturen, geen robots die achter het stuur zitten om de auto te besturen.

Om het geheel nog onwaarschijnlijker te maken, wil Tesla dat de Bot op hetzelfde neurale netwerk draait als diens auto's. Doordat ze de robot op het zelflerende netwerk van Autopilot en Full Self-Driving koppelen, zou deze nog sneller kunnen leren en autonoom kunnen handelen.

Dat kunnen de auto's overigens nog steeds niet, terwijl die alleen met verkeerssituaties hoeven om te gaan. De Tesla Bot kan allerlei omstandigheden voor z'n kiezen krijgen net als een mens in het dagelijks leven.

Een voorbeeld is het herkennen van een glas melk. Niet alleen kan het glas verschillende vormen hebben, ook is het lastig voor een robot om vast te stellen of dat witte goedje in het glas daadwerkelijk melk is. Een auto of vrachtwagen is in vergelijking relatief makkelijk te herkennen, al lukt dat ook niet altijd even goed.

Als Musk echt serieus is over de Tesla Bot, dan hoeven we volgend jaar nog geen werkend prototype te verwachten. Wellicht is het dan weer een dansende man in een pak. De technologie voor een dergelijke menselijke robot kan niet vanuit het niets in een jaar tijd ontwikkeld worden, zelfs niet door Tesla.

Lees meer over de Tesla Bot: